A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Медична реформа: які зміни чекають на заклади охорони здоров’я Клесівської ОТГ у 2018 році?

Дата: 15.02.2018 14:54
Кількість переглядів: 1630

Відповідно до змін у Законодавстві України, що стосуються закладів охорони здоров’я, Клесівська селищна рада прийняла Рішення про реорганізацію комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» (далі – КЗ «ЦПМСД») шляхом перетворення у комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» (далі – КНП «ЦПМСД»). Передували цьому обговорення на засіданні виконавчого комітету ради та постійній комісії з питань освіти, культури, охорони здоров’я, фізкультури, молоді, спорту та соціального захисту населення й було прийнято рішення виконавчого комітету та рекомендації комісії.  Рішенням сесії було затверджено також склад комісії по реорганізації. (Рішення №1250 від 25.01.2018 та додаток до нього можна переглянути на сайті Клесівської громади на порталі gromada.org.ua.).

Отже, у першому кварталі 2018 року селищна рада проводить реорганізацію КЗ «ЦПМСД» в КНП «ЦПМСД», який офіційно запрацює в новому статусі з 1 квітня 2018 року.  Для чого це потрібно?! Це обов’язкова умова, оскільки тільки медичний заклад у статусі комунального некомерційного підприємства зможе укласти договір з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Комунальне некомерційне підприємство є неприбутковим, тобто метою його діяльності є не отримання прибутку, а надання послуг з охорони здоров’я населенню. Як неприбуткове підприємство, заклад не буде платником податку на прибуток і зможе самостійно розпоряджатися отриманими коштами. У тому числі, вільно встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників.

Паралельно, протягом першого кварталу 2018 року буде створено Національну службу здоров’я України – центральний орган виконавчої влади, що реалізовуватиме державну політику у сфері державних фінансових гарантії медичного обслуговування населення, яка запрацює з другого кварталу. З цього з часу стартує кампанія з вибору лікаря (терапевта, педіатра), до якого в разі потреби пацієнт може звернутися за медичною допомогою. Тобто, з 1 квітня, всім жителям Клесівської громади, необхідно звернутися до лікаря та підписати з ним декларацію. Підписати її не важко і не довго. Потрібно лише прийти на прийом до лікаря з паспортом, ідентифікаційним кодом та їхніми копіями, а також обов’язково мати з собою мобільний телефон. Обраний вами лікар має право вам відмовити лише в тому випадку, якщо у нього уже є більше 2000 пацієнтів.. Обрати можна будь якого лікаря, незалежно від місця проживання чи реєстрації. Укладені декларації реєструватимуться у електронній медичній інформаційній системі. Дані декларації складаються для того, щоб лікар міг отримувати кошти від держави за кожного свого пацієнта

Зверніть увагу, що зміни у назві закладу  не несуть за собою змін у загальному кількісному складі пунктів надання медичної допомоги для населення Клесівської громади, тобто закриття ФАПів не буде. Однак, зважаючи на те, що видатки з державного та селищного бюджетів на утримання КЗ «ЦПМСД» передбачено лише на перше півріччя 2018 року, наголошуємо на важливості укладення декларацій в ІІ кварталі цього року, тому що селищна рада не вправі буде надалі виділяти кошти на утримання установ охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу. Їх фінансування буде здійснюватися Національною службою здоров’я України на основі заключених з КНП «ЦПМСД» договорів, які укладатимуться лише після підписання декларацій з лікарями.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь