A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Досвід Польщі у створенні добровільних пожежних частини(ФОТОЗВІТ)

Дата: 04.07.2017 14:56
Кількість переглядів: 995

    За сприяння Головного управління ДСНС у Рівненській області з 26.06.2017 по 29.06.2017 року на запрошення польських колег відбулась робоча поїздка делегації Рівненської області до гміни Фаленти (гміна – найменша адміністративна одиниця в Польщі, місто, село, або група сіл і міст). Головною метою візиту було отримання нового досвіду у сфері діяльності добровільних пожежних команд, організації протипожежного захисту та системи навчання пожежників-волонтерів, співпраці добровільних пожежних частин з державними пожежними. В Україні процес створення та формування руху добровольців-пожежників тільки починається, тому польський досвід є для нас надзвичайно важливим, він свідчить про ефективність співпраці професійних пожежних з добровольцями в питаннях  запобігання виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.  Досвід європейських країн показує, що найбільш раціональним засобом протипожежного захисту на місцях та у регіонах є організація добровільних пожежних частин з метою об`єднання зусиль громадян (непрофесіналів) для боротьби з пожежами. Варто відмітити, що добровільні пожежні команди за чисельністю перевищують професійних пожежників і разом з ними створюють ефективну систему пожежної безпеки. За кордоном ДПЧ має історичні корені, національні особливості та традиції так, у Польщі є цілі династії добровольців-пожежників.

Першим об`єктом який відвідала делегація стала добровільна пожежна частина у селі Фаленти, яка вразила сучасним оснащенням, високим рівнем фахової підготовки волонтерів-пожежників, яку вони продемонстрували під час відтворення умовної надзвичайної ситуації.

Добровільні пожежні частини функціонують в кожному населеному пункті Польщі в тісній співпраці з державними пожежними частинами, які скеровують дії добровільних пожежних частин (ДПЧ) в разі виникнення надзвичайної ситуації. Фінансування ДПЧ здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету, які спрямовуються на придбання техніки, спеціального обладнання, будівництво приміщень для ДПЧ, оплату робочого часу (з моменту виїзду на місце події і до моменту повернення в частину). Мер с. Надажин розказав, що в 2016 році на підтримку матеріально-технічного забезпечення ДПЧ з місцевого бюджету виділено близько 6 млн. злотих (бюджет села становить 120 млн. злотих на рік).  

Для підтримки належної фізичної форми пожежних в ДПЧ функціонують спортивні комплекси, адже кожен член добровільної пожежної частини один раз у рік повинен пройти навчання та скласти іспит з таких напрямків: спортивні нормативи, надання медичної допомоги, відпрацювання дій у надзвичайних ситуаціях.

Приємно вразило те, що члени ДПЧ є активними учасниками громадсько-культурного життя сіл. За ініціативи волонтерів-пожежників у гміні Надажин створено духовий оркестр. З великим задоволенням добровольці-пожежники приймають участь у всіх культурно-масових заходах, щопроходять на території гмін.

Хочеться відмітити, що польські колеги з великим задоволенням ділились досвідом у сфері створення добровільних пожежних частин та мають щире бажання допомогти створити такі частини в Україні, зокрема і в Клесівській селищній раді. Результатом візиту є домовленість між двома сторонами про подальшу співпрацю. Польська сторона за свій кошт прийме на навчання 12 добровольців-пожежників із Клесівської селищної ради. Після здачі іспитів кожен член команди отримає  в подарунок сучасну захисну форму пожежної охорони.

Сподіваюсь, що наші земляки підтримають ініціативу створення добровільної пожежної частини та активно долучаться до її до роботи у цьому напрямку.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь