A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Виїзна колегія з нагоди І річниці утворення об’єднаної територіальної громади – Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області (Фото)

Дата: 09.11.2016 15:39
Кількість переглядів: 1009

Виїзна колегія з нагоди І річниці утворення  об’єднаної територіальної громади – Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області

Самоврядування

Господарі на своїй землі

В минулу п’ятницю на території Клесівської селищної ради відбулася виїзна колегія з нагоди І річниці утворення  об’єднаної територіальної громади – Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області.  

Рік тому Карпилівська, Карасинська сільські та Клесівська селищна ради першими в районі створили об’єднану територіальну громаду. Рішення підписали тодішні їх голови Віктор Буйний, Ганна Карпець і Микола Шкодич. А вже восени 2015 р. на виборах до місцевих рад очолити її довірили учаснику АТО, кіборгу Василю Гринику. І район ніби застиг в очікуванні: що буде далі? Адже попри перспективний план утворення ОТГ, на Сарненщині так більше ніхто й не наважився об’єднатися. У селах досі вирують справжні пристрасті: хто з ким має об’єднуватися, хто до кого приєднатися. А жителі Клесівської територіальної громади вже підбивають підсумки першого року спільного господарювання. Яким він був цей рік, і розповіли колегам – очільникам місцевих рад - і численним запрошеним гостям не тільки нашого, а й з інших районів області, які приїхали поділитися й своїм досвідом, перейняти кращі напрацювання Клесівської ОТГ. Відвідав Клесів і Руслан Сивий – радник офісу реформ в Рівненській області, який зачитав вітальну листівку голові громади Гринику В.Ф. від голови Рівненської обласної державної адміністрації Муляренка О.В.

Насамперед керівництво громади вирішило показати гостям на місцях, що зробили за цей рік, розповісти про плани на майбутнє, та й про невдачі поговорити, щоб надалі їх уникнути. Рік - не такий великий проміжок часу, щоб розв’язати весь клубок проблем, що є в Клесові та населених пунктах, що до нього приєдналися. Почали з підбору кадрів у виконавчий апарат, створили команду однодумців, обрали старост і вже разом із депутатами та виконкомом визначили ті завдання, що потребували якнайшвидшого вирішення, ухвалили програму та план соціально-економічного розвитку громади. І тут у нагоді став багаторічний досвід у фінансових та економічних питаннях заступника голови об’єднаної територіальної громади Тетяни Коханевич, енергія й завзяття якої допомогли захистити у міністерствах та відомствах багато вагомих для громади проектів, на реалізацію яких отримали чималі кошти з державного бюджету. Василь Гриник неодноразово наголошував і на громадських ініціативах, допомозі й підтримці у здійсненні тих чи інших задумів приватних підприємців, громадських організацій, трудових колективів підприємств та установ, просто небайдужих громадян. І особливо неоціненною є робота ради директорів, що діє при Клесівській селищній раді. Це ті люди, завдяки яким втілюють найамбітніші плани в громаді. Ще неодноразово того дня чули про їх добрі справи та дізналися про ідеї, що допоможуть зробити населені пункти комфортними для проживання їх мешканців. Адже впевнені, що ніхто не прийде й не наведе лад у них, а самі повинні вчитися раціонально розпоряджатися власними ресурсами, тобто стати справжніми господарями на своїй землі. Крім того, за 9 місяців ц.р. значно зросли й власні доходи бюджету ОТГ. Так до бюджету селищної ради за 9 місяців поточного року акумульовано 16588,7 тис. грн. власних доходів, що на 12987,7 тис. грн. або на 460,7 % більше в порівнянні з надходженнями власних доходів відповідного періоду минулого року до бюджетів рад, що об’єдналися. Надходження власних доходів на одного жителя за 9 місяців 2016 року до 9 місяців 2015 року збільшилися з 344 грн. до 1583 грн. або 1239 грн. (460,2 %).

 

Де малеча – там і завтрашній день

Сучасне село нині не може жити без дитячих закладів. Якщо в ньому є школа, дитячий садочок, це добра ознака того, що воно розвивається, живе, рухається вперед. І це добре розуміють у Клесівській громаді.

Староста Карпилівки Ганна Карпець, як справжня господиня, щиро привітала поважних гостей і коротко розповіла про те, чи добре їм живеться після об’єднання.

- За цей час для нашої громади зроблено дуже багато, - зазначила Ганна Свиридівна. – Це і електрифікація житлового масиву (544,4 тис.грн), реконструкція даху (1,5 млн грн.), заміна вікон і дверей (1038,4 тис.грн.) у Карпилівській ЗОШ, 55,7 тис. грн виділили на виготовлення генплану села Рудня-Карпилівська, придбали твердопаливний котел вартістю 16,3 тис грн тощо. Загалом на нашу громаду витратили понад 3,3 млн грн, - наголосила староста й додала, що раніше про такі кошти навіть і мріяти не могла. Тож, упевнена, багато скептиків змінили свою думку щодо ефективності об’єднання з Клесовом. Адже побоювання багатьох, що коштів більше виділятимуть центральній садибі, не справдились.

Всього ж у Карпилівці та Рудні-Карпилівській проживають майже 3 тисячі мешканців, діють дві школи: І ступеня в Рудні-Карпилівській та І-ІІІ ступенів – у Карпилівці, а також ДНЗ «Дзвіночок».

Ще не так давно батьки карпилівських школярів були в розпачі: у місцевій школі провисла стеля, що могла в будь-яку мить впасти й травмувати як дітей, так і дорослих. Тож ціле крило довелося закрити. Не розповідатиму, в які двері стукали вони, аби відвернути цю біду. Та минуло декілька місяців і ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Карпилівка зустріла гостей відремонтована, ошатна, коридори й класні кімнати подеколи ще пахли свіжою фарбою. Але враження були приємними, бо сільська школа не поступається й деяким міським, зокрема й досягненнями школярів. А ще діти тут напрочуд талановиті й творчі, а колектив - дружний. Хлопчики та дівчатка хлібом-сіллю вітали гостей, вразили чудовим виконанням пісень, у фойє діяла виставка робіт школярів із бісеру, паперу, дерева й ін.

Директор закладу Володимир Галушко розповів про його минуле й сьогодення. Адже працює тут уже понад 23 роки, з яких 11 очолює заклад. Свого часу й сам тут навчався. А ввели його в експлуатацію 1985 року. Тоді в ній здобували знання понад 600 учнів, нині – 457 і не тільки місцеві. Школярів із Рудні-Карпилівської та хутора, що між Карпилівкою та Мар’янівкою, довозять шкільним автобусом, рейсовим доїжджають діти із Обірок. З гордістю провів екскурсію оновленим закладом, де для дітей створили належні умови для навчання, занять спортом і відпочинку. Для молодших школярів облаштували окреме крило. Важко було повірити, що ще недавно частина приміщення була в аварійному стані. Багато робіт працівники закладу виконали власноруч. Зауважив, що об’єднання дає позитивні результати. І одним із таких є те, що до штату школи ввели додатково посади двірника, 4 кочегарів та електрика. Щиро подякував усім, хто допоміг вирішити їх нагальні проблеми: голові обласної ради Миколі Драганчуку, її депутатам Богдану Файфурі, Михайлу Кириллову, Ярославу Романюку, ну і звичайно Василю Гринику та його заступнику Тетяні Коханевич, усім депутатам Клесівської селищної ради за розуміння й справедливий підхід до вирішення потреб громади, колективу школи, батькам дітей, які також не стояли осторонь.

Особлива турбота й про найменших мешканців об’єднаної територіальної громади. У дитячому садочку «Дзвіночок» с. Карпилівка закінчили заміну вікон на енергозберігаючі та відремонтували каналізацію. Головне ж, відкрили ще одну групу, тож понад 80 діток охоплені дошкільним вихованням. Їх дзвінкі голосочки, бажання показати те, що вони вміють, зворушили всіх, хто завітав того дня до них. А ще вразила атмосфера закладу, створена дбайливими руками його працівників. Казкові сюжети на стінах, чистота й затишок у теплому приміщенні дозволяють діткам розвиватися, а батькам – не турбуватися про своїх малюків. Тому й бажаючих влаштувати сина чи доньку в садок багато. Як і в ДНЗ «Малятко» с. Пугач, де на черзі перебувають 60 малюків. Діє заклад із 1993 року, розрахований на 30 дітей, насправді ж тут доглядають понад 40. У садочку кипить робота: міняють дах, утеплюють стіни. А в ДНЗ «Ясочка» селища Клесів, завдяки перемозі в обласному конкурсі проектів з енергозбереження, здійснили реконструкцію котельні, зокрема встановили твердопаливний котел, що значно зекономить кошти на опалення, хоча не демонтували й газовий, на всякий випадок. Як і в інших закладах, тут роблять усе, щоб малеча не мерзла взимку – замінили всі вікна і вхідні двері на енергозберігаючі та тривають роботи по утепленню фасаду.  

Школа І ступеня с. Пугач зустріла новою доріжкою та огорожею. Хоча заснована ще 1944 року, утримується в належному стані як ззовні, так і всередині. Для 46 учнів тут створили найкращі умови, є невеличкий спортивний майданчик, зона відпочинку та господарський двір.

 

В єднанні - сила

Жодної копійки бюджетних коштів не витратили на капітальний ремонт ФАПу с. Пугач, що був у катастрофічному стані. Як зауважила Тетяна Коханевич, тут підлога й стіни були настільки вражені грибком, що врятувати заклад можна було тільки повністю їх замінивши. За це й взялися керівники підприємств, що діють на території ради, Сергій Никончук і Василь Пехотін. Власними силами, коштами вони відремонтували ФАП і тепер тут тепло й затишно  для медпрацівників та понад 600 місцевих мешканців.

Добрих справ на рахунку цих благодійників дуже багато. Вони є ініціаторами й виконавцями багатьох проектів громади. А разом із директором ДП «Клесівський лісгосп» Михайлом Ониськевичем вирішили облаштувати територію при в’їзді в населений пункт. Уже очистили меліоративний канал від чагарників, в подальшому планують висадити тут кущі та дерева. І мине рік-два й ця територія радуватиме зір гостей і жителів Клесова. У самому ж селищі приватний підприємець Андрій Тарасюк відкрив сучасний фітнес-клуб. Його обладнанню можуть позаздрити багато міських закладів. Тож тим, хто дбає про своє здоров’я, є де тренуватися. До того ж, це додаткові робочі місця.

Ну, і щоб вкотре підкреслити переваги спільного господарювання, варто зазначити також, що чимало коштів затратили й на ремонт об’єктів соціальної сфери Карасина. Цифри ці вимірюються сотнями тисяч гривень. Та головне не в цифрах і сумах, а в тому, що люди починають довіряти місцевій владі, підтримують її проекти, підказують шляхи вирішення проблем і пропонують допомогу. Адже бачать, що децентралізація надає можливості розвиватися саме місцевим громадам, в яких залишається більше коштів, які можна використати на покращання їх життєдіяльності, як у сусідній Польщі, наприклад. Так, громада отримала від держави велику частину владних повноважень, тож потрібно правильно їх використати, а для цього необхідна тісна співпраця організацій, установ, підприємців, пересічних мешканців. А вона у Клесівській ОТГ є. Тому звітуючи перед громадою про зроблене за 9 місяців цього року, Василь Гриник найперше щиро подякував за розуміння, співпрацю й допомогу Василю Поліщуку, Ярославу Білоцерковцеву, Андрію Тарасюку, Сергію Никончуку, Володимиру Юревичу, Дмитру Пригарському, Василю Пехотіну, Володимиру Євгейчуку, Роману Романчуку, Миколі Василевичу, Андрію Пехотіну, Віктору Бунечку, ГО «Полісся», колективам ДП «Клесівський лісгосп», ТОВ «ККНК «Технобуд», ФСЗ-43, які відремонтували дорожнє покриття вулиць селища Клесів і села Клесів, протяжністю 9,9 км на суму 175 тис грн, усім небайдужим громадянам, які також долучалися до реалізації тих чи інших проектів. Розповів про те, яким тернистим шляхом довелося пройти цей рік, але все ж наголосив, що альтернативи успішному розвитку громад, аніж об’єднання, в Україні немає. І не потрібно його боятися, бо досягнень мають набагато більше, ніж невдач. Тож у районі є вже в кого переймати досвід спільного господарювання, вчитися все ж варто на чужих помилках, а голова Клесівської ОТГ Василь Гриник, його заступник Тетяна Коханевич, завжди раді поділитися напрацюваннями, допомогти й готові прийняти до своєї громади тих, хто захоче з ними об’єднатися.

І насамкінець для учасників виїзної колегії, яка відбувалася в минулу п’ятницю  господарі підготували святковий концерт.

А для жителів об’єднаної громади святкові заходи продовжилися і в неділю. Жителі                      с. Карпилівка, с. Рудня – Карпилівська та с. Карасин мали змогу насолодитися виступом артистів Рівненської обласної філармонії, а для мешканців селища Клесів і сіл Клесів, Пугач крім артистів Рівненської обласної філармонії став незабутнім виступ Народної артистки України Марії Бурмаки.  

Світлана ЛЯШКО.

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь