A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Не уклав декларації – плати за послуги: з квітня пацієнти, які потрапили в “червоний список” будуть самостійно оплачувати медичні послуги

Дата: 02.04.2019 14:58
Кількість переглядів: 888

Фото без опису 

На фото КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Клесівської селищної ради

Триває другий рік реформи первинної ланки медицини. За словами в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, декларації зі своїми сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами уклало близько 75 % українців. Приємно, що вцілому у Клесівській громаді, як повідомила в.о. головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Клесівської селищної ради Ірина Гаврилюк,  станом на 01.04.2019 цей показник сягає 85% (8950 чол.). Однак із 8950 заключених  декларацій 397 уклали жителі інших рад. Тобто, із загальної чисельності населення нашої ОТГ підписали декларації 8553 жителів (81,2%), а 18,8% - 1983 жителів громади або не заключили декларації, або уклали їх з лікарями, що не працюють в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Клесівської селищної ради. Ті громадяни, що не заключили декларації потрапляють у «червоний список». Загалом існують «червоні» та «зелені» списки. Якщо пацієнтам із зеленого списку, тобто тим громадянам, що уклали декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, послуги надаватимуться безкоштовно або з частковою доплатою, то для інших – будуть платними, а саме :

ДІАГНОСТИКА І ЛІКУВАННЯ

Сімейні лікарі, терапевти та педіатри спостерігають за вашим станом здоров’я чи станом здоров’я вашої дитини, ставлять  діагнози та лікують  найбільш поширені хвороби, травми, отруєння. За потреби ваш лікар дає направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо – чи консультується  з ним щодо вашого лікування.

Так само терапевти, педіатри та сімейні лікарі спостерігають  пацієнтів із хронічними захворюваннями та їх станами.

Нагадуємо, що сімейний лікар може вести пацієнтів будь-якого віку, педіатр — дітей від народження і до 18 років, а терапевт — від 18 років і старше.

АНАЛІЗИ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ

На рівні первинної медичної допомоги у пакет послуг входять такі аналізи і дослідження:

  • Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою
  • Загальний аналіз сечі
  • Глюкоза крові
  • Загальний холестерин
  • Вимірювання артеріального тиску
  • Електрокардіограма
  • Вимірювання ваги, зросту, окружності таліії
  • Швидкий тест на вагітність
  • Швидкий тест на тропонін
  • Швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити

Інші дослідження та аналізи виконуються за направленням вашого лікаря у закладах спеціалізованої допомоги.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ВАГІТНОСТІ І ДІТИ ДО 3-Х РОКІВ

Сімейний лікар або терапевт за бажанням вагітної може вести неускладнену вагітність. Лікар може взяти вагітну на облік до 12 тижнів. Коли є необхідність або вимагає протокол він направить вагітну до акушера-гінеколога. Також лікар первинки розкаже, як діяти вагітній і дорослим членам родини, що мешкають з нею, при наближенні пологів. У потрібний час скерує до пологового будинку.

Після народження дитини педіатр або сімейний лікар має проводити планові обов’язкові огляди, навіть коли дитина здорова: 10 оглядів лікаря і 6 оглядів медсестри у перший рік, 2 огляди у другий і 1 огляд у третій.

ВАКЦИНАЦІЯ

Ваш лікар має слідкувати  за вакцинацією вашої дитини і вас за календарем щеплень. Держава закуповує вакцини проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

ОБОВ’ЯЗКОВІ ПРОФІЛАКТИЧНІ ОГЛЯДИ

Новий Порядок надання первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань.

ЩОРОКУ

  • Цукровий діабет: 45 років і старші, всі — при факторах ризику
  • ВІЛ: 14 років і старші
  • Туберкульоз: всі — при факторах ризику

РАЗ НА ДВА РОКИ

  • Рак молочної залози: 50–69 років, з 40 — при факторах ризику

РАЗ НА 1-2 РОКИ, ЗАЛЕЖНО ВІД ФАКТОРІВ РИЗИКУ

  • Гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання - жінки 50 років і старші, чоловіки 40 років і старші
  • Колоректальний рак: жінки і чоловіки старші 50 років
  • Рак передміхурової залози: з 40 років залежно від ступеню ризику

Про фактори ризику вам розкаже ваш лікар, неодмінно запитайте його про це.

Важливою буде роль вашого лікаря і у запобіганні хвороб. Ваш лікар вчасно виявить ризики для здоров’я. Він проконсультує, як поступово звільнитись від шкідливих звичок, де знайти додаткову допомогу і як перейти до здорового способу життя.

РЕЦЕПТИ НА ЛІКИ

Рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки», лікар виписує  лише для громадян, які заключили декларації.

ВІЗИТИ ДОДОМУ І НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА

Лікар самостійно визначає  необхідність візиту до пацієнта додому, залежно від медичних показів. Лікар може дати поради щодо полегшення стану по телефону, а пізніше, під час прийому у закладі направити на аналізи та дослідження, уточнити діагноз та призначити необхідне лікування. Ваш лікар також може викликати екстрену допомогу до хворого, якщо буде така необхідність.

Невідкладна допомога при гострих станах і раптовому погіршенні стану здоров'я надається  в медичному закладі.

ПАЛІАТИВНА ДОПОМОГА І МЕДИЧНІ ДОВІДКИ

У компетенції лікаря первинки також окремі послуги паліативної допомоги – спостереження та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому.

Ваш лікар також видає  потрібну довідку, листок непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

Жителі, які  не обрали свого сімейного лікаря до 01 квітня 2019 року  автоматично  увійшли до червоного списку  і таким хворим буде надаватись безоплатна медична допомога лише у невідкладному стані. Це регламентується Наказом МОЗ України від 19.03.2018 № 503 "Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу».

Невідкладні стани супроводжуються такими симптомами:

• раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі;

• головним болем, запамороченням, слабкістю;

• болем у попереку, суглобах;

• підвищенням артеріального тиску;

• больовим синдромом у онкологічних хворих;

• алкогольним, наркотичним, токсичним абстинентним синдромом;

• загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з приводу гіпертонічної хвороби, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів тощо.

Щоб скористатися гарантованим безоплатним пакетом послуг на первинній ланці пацієнт має підписати декларацію з сімейним лікарем, педіатром. Адже тепер ваш особистий лікар – ваша точка входу до системи медичної допомоги. Наприклад, без підписаної декларації не можна  отримати рецепт на «Доступні ліки».

Також з 1 липня 2019 року Міністерство охорони здоров’я запускає  програму «Безкоштовна діагностика», про що повідомляється на офіційному сайті відомства.

Які послуги увійдуть у цю програму?

Національна служба здоров’я України оплатить чіткий перелік діагностичних і лікувальних послуг за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Передбачається, що з липня 2019 року Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги лише при умові наявного  направлення вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Можна буде безоплатно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш поширені види онкології у чоловіків і жінок.

Для пацієнтів це означає, що не потрібно буде приносити шприци, рукавички, вату та плівку для рентгена: НСЗУ покриє вартість послуг у програмі.

«Безкоштовну діагностику» зможуть надавати як комунальні, так і приватні діагностичні центри, які укладуть договір з Національною службою здоров’я. Пацієнт сам обере, у який медзаклад звертатися.

Планується, що в програму «Безкоштовна діагностика» увійдуть:

- 12 нових аналізів — додатково до 8 базових, які вже оплачує Національна служба сімейному лікарю.

- Мамографія і 5 видів рентгена: грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і приносові пазухи.

- Ехокардіографія, моніторинг ЕКГ і 2 види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи.

- 6 видів УЗД: шлунково-кишковий тракт, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитовидна і молочні залози.

- 4 види біопсії під контролем УЗД: щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних та передміхурової залоз.

- Видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах.

Також «Безкоштовна діагностика» включатиме ендоскопічні дослідження і операції одного дня: стравоходу, шлунка, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура,         трахеї і бронхів.

З детальним переліком медичних послуг у програмі «Безкоштовна діагностика» можна ознайомитися у проекті постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання проведення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для амбулаторно-поліклінічної вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги».

Коли запрацює програма

За планом програма «Безкоштовна діагностика» запрацює з липня 2019 року і стане наступним кроком трансформації системи охорони здоров’я.

Національна служба здоров’я почне оплачувати діагностичні послуги за направленням сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» на рівні амбулаторної спеціалізованої медичної допомоги.

Як скористатися програмою «Безкоштовна діагностика»

«Безкоштовну діагностику» можна буде отримати безоплатно за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Направлення на «Безкоштовну діагностику» – електронне, лікар зможе його оформити тільки через електронну систему охорони здоров’я.

З липня 2019 року для того, щоб отримати електронне направлення на «Безкоштовну діагностику», пацієнту буде необхідно обрати свого лікаря і підписати з ним декларацію, якщо це не було зроблено раніше.

Де можна отримати послуги «Безкоштовної діагностики»

З липня 2019 року шукайте наліпки «Безкоштовної діагностики» на дверях своєї поліклініки.

Ваш лікар не лише встановлює діагноз і лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, а й консультує вас з будь-яких питань, пов’язаних зі здоров’ям, а також щодо здорового способу життя, дає направлення на аналізи, до вузькопрофільних спеціалістів, видає довідки. Усі послуги сімейного лікаря, терапевта і педіатра оплачує Національна служба здоров’я.

          Задля забезпечення потреб у наданні повноцінної первинної медичної допомоги усім жителям нашої громади та послуг безкоштовної діагностики додатково наголошуємо на необхідності укласти декларацію з лікарем.

         Громадяни, які ще не обрали лікаря, зможуть підписати декларацію і після 1 квітня. Адміністрація поліклініки запрошує як жителів громади, так і інших населених пунктів. Звертаємо вашу увагу, що заключити декларацію можна незалежно від реєстрації місця проживання.

 Будьте відповідальними та бережіть себе і своїх рідних!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь