A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Що святкують українці 14 жовтня і чому?

Дата: 10.10.2019 16:16
Кількість переглядів: 1399

14 жовтня в Україні відзначають одразу чотири свята: Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України, День Українського козацтва та День створення Української повстанської армії. 

Покрова Пресвятої Богородиці - християнське і народне свято, відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками14 жовтня. За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Царгород (Константинополь), намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами. За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

День захисника України. В  2014 році в українському суспільстві внаслідок реакції на збройну агресію Росії підсилилися тенденції декомунізації — відмови від радянських символів і свят. З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві,  указом Президента України Петра Порошенка 14 жовтня 2014 р.  встановлено свято – День захисника України. Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., за яким відзначалося, щорічно 23 лютого -  День захисника Вітчизни,  знаного за радянських часів, як «День Радянської армії і Військово-морського флоту». Вибір дати 14 жовтня вмотивовано тим, що святкування Дня захисника України є історичною традицією вшанування українського війська на Покрову.

День Українського козацтва.  Покрова Пресвятої Богородиці була для козаків великим святом, оскільки їхню церкву було присвячено Діві Марії. Коли вони бажали обрати нових членів старшини, то збиралися саме у цей день. Тому згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99 в день свята Покрови Пресвятої Богородиці відзначається День Українського козацтва. Згідно з переказами та легендами, саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. На Січі залишалася тільки стала залога із січовиків, які нічого, крім власної зброї не мали, та інших козаків, що за різними причинами залишалися у своїх куренях. А оскільки в ті часи основним календарем були церковні празники (свята) — то і маємо козацьке свято на Покрову. Наразі в Україні зареєстровано близько десятка всеукраїнських громадських організацій Українського козацтва та більш ніж п'ятсот обласних, районних, міських і сільських козацьких утворень.

День створення Української повстанської армії(УПА). УПА — військово-політичне формування, озброєне крило Організації українських націоналістів, що діяло в Україні упродовж 1942—1956 років.   Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року, коли польовий командир Сергій Качинський (псевдо «Остап») сформував перший відділ УПА в м. Сарни. Своїм головним завданням УПА декларувала підготовку потужного повстання, яке має розпочатися в сприятливий для того часу момент, коли СРСР і Німеччина виснажать один одного в кровопролитній війні, а потім створення самостійної єдиної української держави, яке повинно було включати в себе всі етнічні українські землі. У грудні 2018 року прийнято закон, що надає солдатам УПА статус учасників бойових дій.

Варто нагадати, що з 2015 року 14 жовтня є державним святом і неробочим днем.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь