A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

14 ГРУДНЯ - ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

Дата: 14.12.2020 08:07
Кількість переглядів: 262

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (День ліквідатора). Чому саме цю дату вибрано для вшановування, якщо є 26 квітня - Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

Фото без опису

Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня того ж року в газеті «Правда» про це було офіційно повідомлено, і одразу ж, саме в цей день, ліквідатори-чорнобильці зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. Згодом це стало традицією.

Нагадаємо, у ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більше 650 000 людей з усього Радянського Союзу, з яких більше половини з тодішньої УРСР. Офіційно ж, тільки перші 5 тисяч з тих, хто ліквідовував аварію, отримали відповідні посвідчення, іншим - з 1992 р. видавали тільки «корочки» постраждалих від чорнобильської катастрофи, що унеможливило отримання, для більшості ліквідаторів, достатньої фінансової підтримки та пенсій для забезпечення нормального життя. Це, в цілому, і стало основною причиною високої смертності серед тих, хто боровся з «не/мирним атомом».

Незважаючи на всі труднощі, самі ліквідатори називають 14 грудня святом - вони збираються разом, щоб згадати ті буремні події та пом’янути тих, хто віддав своє життя задля життя та здоров’я майбутніх поколінь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь