A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Переваги ОСББ та чому необхідно їх створювати

Дата: 18.01.2021 14:16
Кількість переглядів: 345

Нині  11 багатоквартирних будинків Клесівської територіальної громади створили свої Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків(далі – ОСББ). Загалом у Клесові діє 10 ОСББ. Ще 40 будинків не визначилися. Якщо до сьогодні мешканці могли лише обговорювали цю ідею, то наразі потрібно діяти, адже з 2020 року, згідно з Законами України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», співвласники багатоквартирних будинків повинні перейти на самостійне управління або укласти договір з управителем. Керуючись вищевказаними Законами, а також Порядком списання з балансу багатоквартирних будинків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року № 301, Клесівська селищна рада 29.01.2020 року прийняла Рішення(№2387) «Про списання з балансу КП «Клесівводоканал» багатоквартирних житлових будинків».

 Що це означає?

 Співвласники усіх багатоквартирних будинків повинні обрати форму управління:

1. Управління багатоквартирним будинком об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).

2. Управління багатоквартирним будинком управителем.

        3.Самостійне управління багатоквартирним будинком співвласниками (лише в тому випадку, якщо в будинку 2-4 квартири).

Спираючись на досвід минулих років, можна сміливо стверджувати, що перша форма управління, тобто ОСББ, є найвигіднішою.

 Чому так?

Перш за все, це самостійне визначення розміру витрат, необхідних для утримання будинку і прибудинкової території. Сюди відносимо розподіл коштів, що вносяться у якості квартплати, визначення порядку здійснення ремонтних робіт, черговість придбання матеріалів та обладнання, необхідного для утримання будинку. Крім того, після створення ОСББ зберігається встановлений законодавством порядок надання пільг на житлово-комунальні послуги та житлових субсидій.

До того ж, у Клесівській селищній раді затверджено Програму підтримки об’єднань співвласників будинків на території Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області  на 2021-2023 роки, згідно якої можливе співфінансування витрат на капітальний ремонт/реконструкцію  будинку.

З чого треба почати, щоб створити ОСББ?

 Створити ініціативну групу зі створення ОСББ (така група повинна складатися не менш як з трьох власників квартир чи нежитлових приміщень у Вашому будинку), та повідомити про відділ економіки, інвестицій, інфраструктури, житлово-комунального господарства, комунальної власності, містобудування та архітектури селищної ради. Державна реєстрація об’єднання - безкоштовна. За додатковою інформацією звертатись за телефоном (066) 609-26-53 .

Клесівська селищна  рада усіляко підтримує ОСББ, які успішно функціонують і  показують хороший приклад для інших, а  також ті, що почали долати перші сходинки реформи. Не зволікайте з об’єднанням та починайте робити зміни на краще в своєму будинку вже сьогодні!

Автор: Ольга Мартинюк

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь