A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Як військовий пенсіонер через 10 років домігся скасування незаконної підстави звільнення.

Дата: 28.01.2022 09:08
Кількість переглядів: 225

 

Віддавши багато років життя військовій службі, кожен військовослужбовець сподівається на гідне ставлення до себе з боку  держави та на достойне пенсійне і соціальне забезпечення в подальшому. Наша історія про те, як при звільненні з військової служби, медична комісія дала хибні висновки щодо стану здоров’я військовослужбовця та його придатності до військової служби. Така халатність призвела до невірного визначення підстав для звільнення військовослужбовця в запас та в подальшому позбавила його права отримувати доплату до пенсію та права на першочергове отримання житла. Довгих 10 років знадобилося для того, аби справедливість відновилась.Завдяки професійним діям фахівця Сарненського місцевого центру, Юлії Олешкевич, суд зобов’язав Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Міністерства оборони України внести зміни в наказ 2011 року про звільнення в запас учасника бойових дій – ветерана війни, пана Олексія, шляхом зміни підстави звільнення з «за закінченням строку контракту» на підставу «за станом здоров’я».

До Сарненського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги звернувся пан Олексій (ім’я змінено). Чоловікові потрібна була правова допомога для відновлення його порушених прав.

Клієнт  розповів, що проходив військову службу у Збройних Силах України в період з 1983 року по 2011 рік.

За наказом Командувача Сухопутних військ Збройних Сил України 14.07.2011 року, відповідно до ст. 26 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” його було звільнено з військової служби у запас за пунктом “а” частини 6 (у зв’язку із закінченням строку контракту).

Звільненню клієнта передувало проходження медичного огляду військово-лікарською комісією (ВЛК) 06.06.2011, за результатами якого було видано довідку ВЛК № 120 про те, що захворювання, які були виявлені у нього  на той час – пов’язані з проходженням військової служби. Однак, висновок медичного огляду від 06.06.2011 – “придатний до військової служби”.

Слід зазначити, що наслідки травм і захворювань, які пан Олексій отримав під час проходження служби в Збройних Силах України  він відчуває до теперішнього часу, у зв’язку з чим повинен постійно проходити відповідні обстеження та лікування.

Так у 2017 році, в результаті повторного медогляду у нього було виявлено захворювання “ІХС: стабільної стенокардії напруги. ФК І. Атеросклеротичного кардіосклерозу. СН І.”. – пов’язане з виконанням обов’язків військової служби, до чого призвела травма 05.12.2003: “Закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку. Забійна рана правої надбрівної дуги”, отримана паном Олексієм саме під час проходження військової служби.  Крім того, комісія підтвердила, що дана травма не увійшла у довідку ВЛК від 06.06.2011 року № 120, що має істотне значення для визначення стану придатності для подальшої служби та внесення змін у наказ про звільнення з військової служби пана Олексія. Сама ж довідка від 06.06.2011 року визнана незаконною.

Тобто, фактично, висновок ВЛК у далекому 2011 році повинен був закріпити статус пана Олексія як «непридатного до військової служби» та сприяти подальшому його звільненню «за станом здоров’я».

Для захисту прав клієнта призначено головного юриста відділу правопросвітництва та надання БПД Сарненського МЦ – Юлію Олешкевич. Фахівець домоглася поновлення строку звернення до суду із позовом про визнання бездіяльності Командування Сухопутних військ Збройних Сил України протиправною та зобов’язання вчинити дії на користь пана Олексія та підготувала вищезгаданий позов.

Слід зазначити, що перед зверненням до суду, фахівець центру Ю.Олешкевич спробувала вирішити спір в досудовому порядку, підготувавши звернення до відповідача з вимогою відновити порушені права клієнта, шляхом внесення змін в наказ про звільнення пана Олексія з військової служби. Однак, Командування Сухопутних військ Збройних Сил України повідомило пана Олексія про відсутність правових підстав для задоволення висунутих вимог.

В результаті, рішенням Рівненського окружного адміністративного суду Рівненської області від 09.06.2021 позов пана Олексія задоволено в повному обсязі: визнано протиправною відмову Командування Сухопутних військ Збройних Сил України внести зміни в наказ про звільнення пана Олексія з військової служби у запас та зобов’язано внести такі зміни.

На переконання суду, відміна постанови військово-лікарської комісії від 06.06.2011 року №120 та стан здоров’я позивача є новими обставинами, пов’язаними зі звільненням, що відповідно до вимог п.243 Положення № 1153 є підставою для внесення змін до наказу про звільнення.

Справа №: 460/9023/20

Коментує фахівець МЦ – Юлія Олешкевич:

Який порядок і підстави звільнення з військової служби?

Стаття 26 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі Закон № 2232-XII) визначає порядок і підстави звільнення з військової служби. Відповідно до ч.1 ст.26 Закону №2232-XII звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров`я придатні до військової служби;

б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані військово-лікарськими комісіями непридатним  за станом здоров`я до військової служби з виключенням з військового обліку.

Згідно з ч.7 ст.26 Закону № 2232-XII звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

Частина 8 статті 26 вказаного Закону передбачає, що звільнення за станом здоров`я відбувається на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії.

Порядок звільнення з військової служби визначений розділом 12 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008.

Пунктом 240 Положення №1153 визначено, що військовослужбовці, які визнані непридатними до військової служби за станом здоров`я, підлягають звільненню з військової служби за станом здоров`я.

Розділом 6 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402, передбачений медичний огляд військовослужбовців.

Чи можливо внести зміни в наказ про звільнення військовослужбовця з військової служби?

Згідно з п. 243 Положення про проходження громадянами України військової служби в Збройних Силах України після видання наказу про звільнення військовослужбовця з військової служби підстава звільнення зміні не підлягає, якщо при звільненні не допущені порушення законодавств і не виникли нові обставини, пов’язані зі звільненням.

 На яких підставах можуть бути внесені зміни в наказ про звільнення військовослужбовця з військової служби ?

Виявлення нових обставин, пов’язаних із звільненням, є підставою для внесення змін до наказу про звільнення позивача. 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь