A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

«Підсумки галузі «Освіта» Клесівської ТГ у 2021 – 2022 навчальному році та пріоритетні завдання на 2022 – 2023 навчальний рік»

Дата: 02.09.2022 11:23
Кількість переглядів: 678

 

Упродовж 2021-2022 навчального року заклади освіти Клесівської  селищної ради активно розвивали та впроваджували Концепцію Нової української школи, де ключовим є розвиток дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, створення нового освітнього простору, що відчинить двері в школу майбутнього, максимально мотивує дітей до навчання та особистісного розвитку.

Мережа  закладів освіти. У підпорядкуванні відділу освіти Клесівської селищної ради 10 закладів освіти: 4 заклади загальної середньої освіти /2 ліцеї та 2 гімназії/, 5 закладів дошкільної освіти та КУ «Інклюзивно - ресурсний центр». 

 

Кадрове забезпечення педагогічних працівників. У 2021 - 2022 н. р. в освітній галузі громади працювали 241 педагогічних працівників.

У  закладах загальної середньої освіти –187 педагогічні працівники.  З них: 93 – учителі 5 – 11 класів, 38 – учителі 1-4 класів, 7 – вихователів груп  подовженого дня, 4 -  педагоги – організатори, 3 – практичних психологи, 1- соціальний педагог, 2-  логопеди, 20- асистентів учителів в 20  інклюзивних класах.

         З них: вищу категорію мають 66 педагогів, першу –35, другу - 16, спеціаліст – 27. Звання «старший вчитель» мають – 44 педагоги,  учитель – методист – 2 педагоги та 1 сертифікований учитель початкових класів.

        У закладах дошкільної освіти  кадрове забезпечення: усіх працівників - 96, з них  54  педагогічних працівники та 42 обслуговуючого персоналу, 1 психолог, 1 фізінструктор, 2 музкерівники, 2 вихователі – методисти.

У  ІРЦ працює -  6 фахівців.

        З  01 січня 2022 року фінансову автономію та переведення на самостійний бухгалтерський облік рішенням сесії від 24 вересня 2021 року  №722 отримали усі заклади освіти Клесівської селищної ради.  У закладах освіти уведені штатні одиниці бухгалтерів. Усього – 13, з них: 6 – у закладах середньої освіти, 6 – у закладах дошкільної освіти та 1 – у ІРЦ.

 

У 2021 - 2022 н. р. у ЗЗСО здобували освіту  1633 учні. Всього класів – 87 класів, в тому числі 21 клас з інклюзивним навчанням учнів. Груп  продовженого дня – 7,  в них учнів – 210.  Середня кількість учнів на одного вчителя – 9 учнів. Середня кількість учнів на одного допоміжного працівника – 17 учнів.

 

Дошкільна освіта. Майбутнє України визначається рівнем освіченості її найменших громадян – дітей дошкільного віку.  Забезпечення якісної і доступної дошкільної освіти, виховання здорової та компетентної особистості є пріоритетом у діяльності наших ЗДО. Але спочатку пандемія ковід, а згодом війна дуже суттєво впливають на дошкільну освіту, не дають на повну працювати вихователям та виконувати програми дошкільнят.

Мережа закладів дошкільної освіти Клесівської ТГ відповідає потребам населення. У громаді функціонує 5  закладів дошкільної освіти.

 У 2021 - 2022 р. у закладах діяло 23 вікові групи, в яких виховується і навчається 425 дитини дошкільного віку.

Охоплення дітей дошкільною освітою у громаді становить 95,7 % , дітей 5 - річного віку – 89 %. Черга на влаштування до ЗДО – відсутня. Перспективи створення додаткових місць у дошкіллі для дітей дошкільного віку в громаді не актуальна.  

Середня кількість дітей в одній групі – від 16 до 20 вихованців. Середня кількість дітей на одного вихователя – від 6 – до 9 вихованців. Середня кількість дітей на одного допоміжного працівника – від 3 до 6 вихованців.

З 1 вересня 2021 року у ЗДО №3 (ясла – садок) «Веселка» відкрито І молодшу групу «Смішарики» на 20 дітей.

Освітня робота закладів дошкільної освіти громади відповідає основним вимогам Базового компоненту дошкільної освіти в Україні,  який вступив у дію з 12 січня 2021 року. Побудований на засадах НУШ. Безпосередньо йде наступність між ЗДО та ЗЗСО.Проведення спільних заходів сприяє обміну досвідом роботи педагогів дошкільних та закладів загальної середньої освіти із означуваної проблеми.

 

Початкова освіта. ЗЗСО громади в 2021-2022 навчальному році продовжили працювати в умовах реалізації  Концепції «Нова українська школа»,  Державного стандарту початкової освіти.

            Починаючи з 2018  року  в усіх закладах без винятку  було створене нове освітнє середовище. При підготовці закладів освіти до нового 2021-2022 навчального року на модернізацію матеріально-технічної бази  закладів освіти  (кількість перших класів - 10, у яких   навчались 145 учнів) із  державного бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти "Нова українська школа", а саме для закупівлі сучасних меблів: столи та стільці  учнівські, ноутбуки Acer,  ламінатори та плівка, багатофункціональні пристрої, чорнило, магнітно – маркерні дошки, флітчарти на тринозі магнітно – маркерні, папір, блоки безперебійного живлення, послуги з підвищення кваліфікації педагогічних працівників  використано 321 731,00 з державного бюджету та 59 570,00 співфінансування з місцевого бюджету.

         В ЗЗСО громади (100%) створено новий освітній простір для учнів 1-4 класів НУШ: сучасний дизайн, нове навчальне обладнання, дидактичне та методичне забезпечення, мобільні одномісні парти та стільці,  ноутбуки, ламінатори, копіювальна техніка. Продовження інвестицій в НУШ, підтримка  місцевих органів виконавчої влади - надзвичайно важливі для подальшого проведення реформи.

38 вчителів початкової школи , які навчали учнів НУШ 100% пройшли онлайн навчання на платформі «EdEra» та курси підвищення кваліфікації за Типовою освітньою програмою МОН України.

 

Профільне навчання. З метою виявлення, розкриття та реалізації індивідуальних здібностей, талантів і нахилів учнівської молоді значну увагу відділом освіти, закладами освіти зосереджено на впровадження профільного навчання.

 У 2021–2022 навчальному році відповідно до нових освітніх програм збільшилось запровадження профільного вивчення окремих предметів у 10,11 класах закладів загальної середньої освіти громади, яким було охоплено 207 учнів,  що становить 100%  від загальної кількості учнів 10,11 класів.  Профілі, які обирають учні – української філології, математичний та історичний.

 

Інклюзивний простір. За умови реформування системи національної освіти, зокрема щодо здобуття якісної освіти дітьми з особливими освітніми потребами, в тому числі дітьми з порушеннями психофізичного розвитку,  у 2019 році  Клесівською селищною радою було засновано КУ «ІРЦ» Клесівської селищної ради.  КУ «ІРЦ» є установою, що утворився з метою  забезпечення права осіб з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у закладах професійної, фахової передвищої освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку особи та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу.

В КУ «ІРЦ» Клесівської селищної ради працюють: 1 директор, 2 практичний психолог, 1 вчитель-логопед, 1 вчитель-дефектолог, 1 вчитель - реабілітолог.

У закладах загальної середньої освіти Клесівської селищної ради навчаються :  8 дітей з порушеннями мовлення, 3 дітей з порушеннями слуху, 4 дітей з порушенням зору, 4 дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, 11 дітей мають затримку психічного розвитку.

   У 2021 році відповідно до заяв  від батьків, комплексну оцінку розвитку пройшли 95 дітей  Клесівської  та Вирівської ТГ, з них: 64 дитини дошкільного віку, 31 дитина шкільного віку. За результатами оцінки 45 дітям шкільного віку організоване інклюзивне навчання в закладах загальної середньої освіти. Для 15 дітей організована індивідуальна форма навчання.

ІРЦ проводить роботу згідно річного плану. З 24 лютого до плану роботи ІРЦ додалась робота із внутрішньо переміщеними особами та дітьми. Це надання цілодобової психологічної підтримки, зняття тривожності та надання консультацій для осіб, які їх потребують. Перебуваючи на простої усі фахівці працювали з дітками, які проживають у ЗДО №2 "Ясочка".

       З червня місяця у Клесівській громаді працював денний дитячий табір "Крила надії" для дітей з числа внутрішньо переміщених осіб. Фахівці Інклюзивно ресурсного центру проводили з дітками корекційно-розвиткову роботу в ігровій формі. Координацію, спритність та загальну моторику розвивали за допомогою веселих руханок, бадмінтону, гри з м’ячем. а Спеціальний роздатковий матеріал, арттерапія, настільні ігри різноманітного характеру сприяли корекції та розвитку когнітивних функцій.

         У ЗДО №2 «Ясочка», який став тимчасовим прихистком для 85 внутрішньо переміщеної особи, серед яких 19 дітей, табір працював з 10:00 до 12:00 години у понеділок, середу та п‘ятницю. А у вівторок і четвер робота з дітьми проводилася на базі Інклюзивно ресурсного центру.

 

Цільові освітянські програми громади. З метою підтримки учасників освітнього процесу у громаді розроблені та затверджені рішенням сесії освітянські програми, що  фінансуються з місцевого бюджету селищної ради, а саме:

1. Програма підтримки творчих ініціатив у закладах освіти Клесівської селищної ради на 2022 - 2024 роки

2. Програма забезпечення пільгового перевезення учнів, які проживають на території Клесівської селищної ради, до місця навчання і у зворотному напрямку на 2022 - 2024 роки.

3. Програма національно - патріотичного виховання дітей та молоді Клесівської селищної ради на 2021 - 2024 роки.

 

Творча обдарованість. З метою підтримки  обдарованої молоді, створення  умов для її розвитку та позитивної мотивації до навчання,  серед учнів закладів освіти громади проводяться учнівські олімпіади, турніри та інші інтелектуальні змагання.

До 31.10.2021 року проведено І (шкільний) етап, у якому взяли участь 268 учнів 6-11 класів закладів загальної середньої освіти Клесівської ТГ.

Здобувачі освіти Клесівської громади вибороли 35 призових місць у ІІ   етапі Всеукраїнських олімпіад, а саме: І місць-  5,   ІІ місць  - 11,  ІІІ місць - 19. Клесівський ліцей   у своєму доробку має  25 місць, Карпилівський ліцей - 9, Клесівська гімназія - 1.

Шевчук Вікторія, учениця 9 класу Клесівського ліцею здобула 4 призові місця. Береговець Максим, учень 9 класу Клесівського ліцею здобув 2 перші місця і одне 3 призове місце. Омельковець Олександр, учень 11 класу Клесівського ліцею здобув 3 призові місця.

       З окремих навчальних предметів найкращі результати показали школярі  Клесівської громади з:  історії - 5 призових місць, з української мови та літератури - 5 призових місць, з  хімії -  4 призові місця, з ТН  - 4 призові місця, з біології   - 4 призові місця, з  географії  -  4 призові місця, з математики - 4 призові місця.

           У обласному ІІІ етапі Всеукраїнських олімпіад Клесівську громаду представляли 5 учнів, а саме: Шевчук Вікторія, учениця 9 класу Клесівського ліцею з  правознавства та історії; Береговець Максим, учень 9 класу Клесівського ліцею з географії та фізики; Омельковець Олександр, учень 11 класу Клесівського ліцею з астрономії та історії; Овейчик Андрій учень  Карпилівського ліцею з трудового навчання,   Лазарчук Назар  учень 8 класу Клесівського ліцею з географії. 

Відповідно до наказу департаменту освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації від 30 березня 2022 року №61 «Про підсумки проведення ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних  предметів у 2021/2022 навчальному році» учні Клесівського ліцею здобули три призові місця, а саме: Береговець Максим Володимирович – 3 місце з географії, Шевчук Вікторія Миколаївна - 3 місце з історії та Омельковець Олександр Валерійович - 3 місце з історії. Підготували переможців учителі Клесівського ліцею:  Гнатишак Надія Євгенівна, Шевчук Поліна Гаврилівна, Трищук Оксана Володимирівна.

Велика роль у створенні оптимальних умов для виявлення та соціальної підтримки обдарованої молоді належить Малій академії наук учнівської молоді, важливим індикатором діяльності якої є Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Перемогу у Обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України у 2021/2022 навчальному році здобули:

 учениця 9 класу Карпилівського ліцею Мартинюк Анастасія, ІІІ місце , керівник Мартинюк С. Н.;

учениця 10 класу Карпилівського ліцею Левчук Наталія, ІІ місце, керівник Мартинюк С.Н.

Перемогу у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу експериментально - дослідницьких робіт із природознавства  "Юний дослідник" (номінація "Охорона здоров/я") здобула Галушко Кіра , учениця Клесівської гімназії , вчитель Галушко О. Г.

            З метою вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка,  виховання в молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу, у ІІ етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка серед учнів 5-11 класів закладів загальної середньої освіти учень Клесівської гімназії Онуфрійчук Іван, здобув ІІ місце, вчитель Симоненко О. О. Учениця Карпилівського ліцею Степанець Ірина  ІІ місце, вчитель Мартинюк С. Н.

              У ІІІ етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка  ІІ місце здобула учениця Карпилівського ліцею Степанець Ірина, вчитель Мартинюк С.Н.

Для утвердженню статусу української мови як державної, піднесення її престижу, виховання у молодого покоління українців поваги до мови свого народу учні закладів освіти Клесівської селищної ради взяли участь  у ХХІІ Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика.

У районному етапі І місце  здобули:

- Дерпач Зоряна Василівна,  учениця Карпилівського ліцею, вчитель Мартинюк С.Н.;

- Таргонська Поліна Олексіївна, учениця Клесівського ліцею, вчитель Тищенко Н. Ю.;

- Онопрійчук Олександра, учениця Клесівської гімназії, вчитель Грицкевич О. О.;

          ІІ місце здобули:

- Островська Ольга, учениця Клесівського ліцею, вчитель Головач В.Д.;

- Мартинюк Анастасія, учениця Карпилівського ліцею,  вчитель Мартинюк С.Н.

- Савелькіна Руслана,  учениця Клесівського ліцею, вчитель Опалько С.О.

ІІІ місце:

- Рагуліна Олександра, учениця Карпилівського ліцею, вчитель Галушко В.В.;

- Грицкевич Назар,  учень Клесівського ліцею, вчитель Круглик В.П.

          У Обласному етапі конкурсу ІІІ місце здобула Таргонська Поліна, учениця Клесівського ліцею, вчитель Тищенко Н.Ю.

Щорічно учні нашої громади здобувають перемоги у еколого-натуралістичних, фізкультурно-оздоровчих змаганнях, конкурсах образотворчого та прикладного мистецтва.   У 2021/2022 н.р. нашими учнями здобуто  35 переможних місць.

З метою проведення нагородження учнів закладів загальної середньої освіти Клесівської селищної ради, які здобули перемоги у  Міжнародних, Всеукраїнських, обласних конкурсах, фестивалях, спортивних турнірах, у других та третіх етапах Всеукраїнських  олімпіад з навчальних предметів та МАН в рамках фестивальної програми «Гордість і надія» з місцевого бюджету було виділено  27 000, 00 грн. Подарункові сертифікати отримали 62 учні комунальних закладів освіти громади.

Найкращими у номінації "Інтелектуальний олімп" були Клесівський ліцей, у номінації "Юний науковець" - Карпилівський ліцей, у номінації "Мистецьке сузір'я" - Клесівський ліцей та у номінації "Дивосвіт"- Клесівська гімназія.

            Одним з показників якості освітнього процесу є кількість випускників, нагороджених золотими і срібними медалями. Так, у 2021/2021 навчальному році 5 випускників нагороджені медалями, з них 4 випускники отримали золоту медаль, 1   – срібну медаль, що складає 5,5% від загальної кількості випускників. Медалі отримали випускники 11-х класів Клесівського ліцею та отримали грошову винагороду на загальну суму 48 000,00 тис грн.

Учениця Клесівського ліцею Мартинюк Вікторія найкраще склала мультипредметний тест та отримала винагороду у сумі  10 000 грн.

Свідоцтва про базову загальну середню освіту з відзнакою отримали 11 випускників 9-х класів, що складає лише 8 % від загальної кількості випускників. Це учні-випускники Клесівського ліцею.

 

Професійний розвиток педагогічних працівників закладів освіти

Одним з пріоритетних питань методичної роботи є підвищення професійної майстерності педагога через його самоосвіту, самовдосконалення задоволення індивідуальних потреб в особистому та фаховому зростанні, активізації творчого потенціалу. Саме з цією метою в плані роботи були передбачені різноманітні заходи. Але через початок військової агресії все заплановане не вдалося втілити.

       2 лютого в онлайн режимі пройшла інструктивно - методична нарада учителів фізичного виховання ЗЗСО та фізінструкторів ЗДО Клесівської ТГ з теми "Новій українській школі - нова фізична культура". У роботі наради взяли участь Бікус Г. Ф. та Чмерук К. О. - консультанти та координатори спільнот  учителів освітніх галузей КУ "Сарненський центр професійного розвитку педагогічних працівників Сарненської міської ради".

17 лютого  2022 року відділом освіти Клесівської селищної ради на базі  Карасинської гімназії  проведено семінар – практикум  для учителів української мови та літератури, зарубіжної літератури та історії.  Своїм досвідом  під час семінару  поділися учителі Карасинської гімназії : Гольонко Світлана  Володимирівна – учитель української мови та літератури , Куришко Тетяна  Василівна– учитель зарубіжної літератури, Михайлицький Сергій Миколайович – учитель історії . Учитель зарубіжної літератури Клесівської гімназії Симоненко Олена Олексіївна  для учителів та учнів Карасинської гімназії презентувала та подарувала бібліотеці с. Карасин збірку казок «Мандрівний вітер» видавництва «Зелений пес» (м. Київ) та свою казочку «У пошуках сонечка».

             23 лютого 2022 року відділом освіти на базі Клесівського ліцею проведено територіальний семінар – практикум учителів англійської мови з теми  «Рольова гра на уроках іноземної мови як елемент комунікативного підходу до вивчення англійської мови».  Цікавим і змістовним був презентаційний модуль семінару, який підготувала і провела  з педагогами учитель англійської мови, керівник методичного об’єднання Наталія Мартинюк. Учителі Клесівського ліцею  ознайомили присутніх з досвідом організації англомовного табору та проведенням тижнів англійської мови у школі. Учитель Клесівського ліцею Мартинюк Наталія зацікавила учнів 6 класу темою уроку «Цікаві місця Лондона», а учитель Скуміна Інна провела урок  у 5 класі  з теми «Україна – наша Батьківщина». Учитель Клесівської гімназії Килюшик Олена  ознайомила   учасників семінару  з різними видами ігор, які вона використовує при навчанні   молодших школярів НУШ.

Відділом освіти з лютого 2022 року заключений  договір з  КУ «Сарненський центр професійного розвитку педагогічних працівників».  Заступники директорів та педагогічні працівники беруть участь у вебінарах, нарадах, педагогічних мостах і т. д. організованих цією установою, а саме:

- Вебінар для вчителів інформатики з теми  «Застосування онлайн – сервісів для створення інтерактивних вправ та тестів» (18 лютого 2022);

- Нетворкінг для вчителів початкових класів кваліфікаційної категорії «спеціаліст першої категорії» та «спеціаліст вищої категорії» з теми «Професійний стандарт: траєкторія розвитку професійної майстерності педагога» (16 лютого 2022);

- Нарада для заступників директорів закладів загальної середньої освіти з теми «Про здійснення вибору модельних навчальних програм та підручників для 5 класу Нової української школи» (21 лютого 2022)

- Педагогічний міст територіальних громад Дубенщини та Сарненщини «НУШ у 5-их класах: що допоможе вчителям?»: (іншомовна освітня галузь /09 травня 2022), громадянська та історична освітні галузі / 11 травня/, мовна галузі /9 травня/; Соціальна, здоров’язбережувальна та природнича галузь/ 13 травня/, технологічна освітня галузь  /17 травня/, учителі мистецької галузі /18 травня/.

- Практичні семінари з теми «Формувальне оцінювання як засіб підтримки і розвитку здобувачів освіти Нової української школи»: /для вчителів математики / 16 травня/, для вчителів громадянської та історичної освітніх галузей закладів загальної середньої освіти / 18 травня/, вчителі української мови, зарубіжної літератури / 23 травня/, вчителі інформаційної галузі / 24 травня/.

- Онлайн – семінар «Інформаційна безпека в умовах воєнного стану» /19 травня/

Педагогічні працівники беруть участь у проведені заходів РОІППО:

  • Вебінар медіаграмотності «Фейки російсько – української війни: тематичні особливості та методи протидії» /14 квітні 2022 року/;
  • Вебінар з медіа грамотності «використання соцмереж у воєнний час: загрози і можливості» /27 квітні 2022 р./
  • Вебінар віртуальної технологічної майстерності «конструктор сучасного уроку літератури в аспекті НУШ» /05 травня 2022/;
  • Психологічна онлайн – підтримка «Я тебе розумію»  для психологів та соціальних педагогів /10 травня 2022/;
  • Вебінар «Електронне освітнє середовище в діяльності психологічної служби » / 12 травня/
  • Вебінари інтернет – школи «Зміст та організація виховної роботи НУШ» / 25 та 30 травня/
  • Участь вчителів англійської мови 5-6 класів у програмі Британської ради згідно Концепції НУШ /з 30 червня/
  • Вебінар керівникіів М/О педагогів організаторів «Формування національної свідомості учнів засобами гри «Джура» /26 травня/
  • вебінар для керівників м/о вчителів початкових класів територіальних громад / 7 червня/
  • Підготовка вчителів до роботи в умовах нового державного стандарту базової середньої освіти / з 30 травня до 28 червня/
  • Відеолекція з медіаграмотності /14 червня/
  • Вебінар зі створення моделі адаптивного інформаційно- освітнього середовища початкової школи /20 червня/
  • Проведення 4 літньої школи менеджменту / 3 – 5 серпня/
  • Літня школа для учителів інформатики  «Інтерактивні сервіси для створення контенту дистанційного уроку» / 1 – 5 серпня 2022/
  • Серпневі педагогічні студії з теми «Реалізація нових державних освітніх стандартів в умовах нової української школи» / 22 серпня/

 

Державна Наукова Установа «Інститут модернізації змісту освіти»:

  • Всеукраїнський семінар – практикум «Дитина з особливими освітніми потребами на уроці фізичної культури» / 26 травня/
  • Всеукраїнський семінар – практикум «НУШ: яким  має бути урок фізичної культури» /2 червня/
  • Освітній марафон практик для вчителів фізичної культури / 14 червня, 21 червня/
  • Всеукраїнський семінар для фахівців освітньої галузі «Фізична культура» / 14 липня/
  • Всеукраїнський методологічний семінар «Нормативно-правове та методичне забезпечення освітньої галузі «Фізична культура» / 28 липня/
  • Освітній марафон практик «НУШ: інноваційні підходи до викладання варіативних модулів на уроках фізичної культури» / 26 липня/
  • Освітній марафон практик «Нова українська школа: сучасні підходи до викладання «Регбі-5» та «Регбі-7» на уроках фізичної культури» /2 серпня/
  • Всеукраїнський семінар-практикум «Цифрові інструменти та застосунки для підвищення рухової активності дітей та молоді в закладах освіти» / 4 серпня/

 

Вчителі поширюють власний педагогічний досвід на освітніх платформах «На урок», «Всеосвіта».

Важливою складовою методичної роботи з педагогами громади є їх участь у професійному конкурсі  «Учитель року».  У обласному етапі конкурсу «Учитель року - 2022» у номінації «Інформатика» громаду представляла  Трищук Інна  Володимрівна – учитель     інформатики Клесівського ліцею, автор підручника «Інформатика 5 клас» видавництва «Навчальна книга-Богдан».

           18 березня 2022 року відбувся ХІХ  обласний конкурс – ярмарок педагогічної творчості. Клесівську громаду представляв проект «Оздоблення еко - сумки» Шкодич Марії Петрівні – учитель трудового навчання Клесівського ліцею.

Одним із головних напрямків кадрової освітньої політики є атестація педагогічних працівників, якій передують курси підвищення кваліфікації. Для організації та проведення атестації педагогічних працівників  відділом освіти було створено атестаційну комісію ІІ рівня та розроблено графік роботи атестаційної комісії у 2021-2022 навчальному році.

У ТГ працювали 3 атестаційні комісії при ЗЗСО  та 1 атестаційна у ЗДО.

Члени атестаційної комісії ІІ рівня відзначили, що на присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» та педагогічне звання «старший вчитель» були представлені гідні педагогічні працівники.

          Усього атестаційними  комісіями І рівня проатестовано 35 педагогічних працівників та  присвоєна кваліфікаційна категорія: «спеціаліст другої категорії»  - 9 педагогам,  «спеціаліст першої категорії»  - 5  ,  «спеціаліст вищої категорії»  - 4 .

       Атестаційною комісією ІІ рівня  проатестовано 17 педагогічних працівників : 4 педагоги – відповідають раніше присвоєній кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії » та раніше присвоєному педагогічному званню «старший учитель», 7 педагогів – відповідають раніше присвоєній кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії», 4 педагогам - присвоєна кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», 3 педагогам – присвоєно звання «старший учитель».

             Атестація керівних кадрів відбувалась згідно з перспективним планом роботи  відділу освіти. Атестаційною комісією ІІ рівня проатестовано 5 керівників на відповідність займаній посаді: директора  КУ «ІРЦ» , директора ЗДО №1 «Дзвіночок », директора ЗДО №3 «Веселка», 2 заступника директора  Карпилівського ліцею.  

На адресу атестаційної комісії ІІ рівня не поступила жодна скарга на рішення атестаційних комісій І рівня. Нарахування відповідної заробітної плати педагогічним працівникам закладів освіти за наслідками атестації було здійснено своєчасно.

 

Забезпечення підручниками. Відповідно до нормативних документів та рекомендацій Міністерства освіти і науки України, у закладах загальної середньої освіти використовуються лише підручники і посібники, що мають відповідний гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» та відповідають Переліку діючих програм та підручників на поточний навчальний рік.                                                   

З першого вересня 2018 року розпочато запровадження Нової української школи у початкових класах. Згідно затверджених Міністерством освіти і науки України Планів заходів щодо впровадження нових Державних стандартів освіти Нової української школи отримані та видані нові підручники для учнів – 1 - 4  класів, які надійшли до закладів освіти громади   100 % до потреби.

На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 24.09.2020 №1184 та №1174, на базі інформаційно-телекомунікаційної системи ІТС «ДІСО» («ІСОУ»)  здійснено замовлення підручників для 4 класу закладів освіти Клесівської селищної ради. Дані підручники надійшли до загальноосвітніх навчальних закладів у кількості 100%.

З 15 лютого до 04 березня 2022 року педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти ознайомлювались з електронними версіями оригінал-макетів підручників для 5 класу; із 28 лютого до 04 березня 2022 року здійснили вибір підручників та передали його результати в електронній формі до відділу освіти де узагальнені  результати вибору,  оформлені  в ІТС «ДІСО».

Варто зазначити, що сканкопії шкільних посібників з 1 по 11 класи, або електронні версії, можна вільно завантажити на сайті інституту модернізації змісту освіти.

 

Забезпечення підвезення до шкіл учнів. Важливим питанням щодо створення сприятливих умов для доступу школярів до якісної освіти та збереження здоров'я є організація підвезення учнів до закладів  освіти громади.  Підвезення дітей, які проживають поза межею пішохідної доступності, здійснювалось 5 шкільними автобусами. Загалом в громаді у 2021 -2022   навчальному році  було організовано підвіз для  441 учня, що становить  100 % до потреби.

Шкільними автобусами здійснюється підвіз на олімпіади, конкурси, спортивні змагання, екскурсії.   

Весь транспорт, який знаходиться на балансі закладів освіти у задовільному стані. Проводяться необхідні ремонти, своєчасна діагностика.

У громаді є потреба у придбані ще одного автобусу для Карпилівського ліцею.

          Щомісяця проводилися оплати за надані послуги по пільговому проїзду  п’яти  учнів, які проживають у с. Страшеве до місця навчання і у зворотньому напрямку відповідно по наданих перевізниками звітних документів. За кошти Програми забезпечення пільгового перевезення учнів, які проживають на території Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області, до місця навчання і у зворотному напрямку  у 2021 році було проплачено за пільговий проїзд дітей  17 795,65 грн.

Харчування учнів. Питання організації харчування дітей у  закладах освіти Клесівської селищної ради залишається одним з найбільш актуальних та заслуговує на особливу увагу, адже з основних факторів впливу на здоров’я дітей є забезпечення їх повноцінним і раціональним харчуванням.

У 2021 році  за результатами укладеного договору  надання послуг з готування їжі (послуги з харчування дітей потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи у навчальних закладах) надавало ТОВ «РАМЕДАС Україна».

Станом на 01.01.2022 вартість харчування дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи у навчальних закладах, розташованих на території радіоактивного забруднення за державні кошти становила: І (6-10років) вікова категорія-35,10грн.,  ІІ (10-14років) вікова категорія-36,10грн., ІІІ (14-18 років)вікова категорія - 37,50грн. Харчуванням по ЗЗСО  було охоплено 645 учнів, а саме Карасинська гімназія – 100% учнів, Клесівська гімназія – 100 % учнів, Філія Рудня Карпилівська та Пугачська філія – 100 %, Клесівський ліцей – 1- 4 класи. Неохоплені харчуванням були  учні 1 – 11 класів Карпилівського ліцею та учні 5 – 11 класів Клесівського ліцею.

Відповідно до рішення виконавчого комітету  Клесівської селищної ради  №216 від 24.11.2021 «Про організацію харчування дітей, які відвідують заклади дошкільної освіти Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області, що фінансуються з бюджету селищної ради в 2022 році»,

вартість харчування однієї дитини, яка відвідує заклади дошкільної освіти Клесівської селищної ради становила 42,00грн. Батьківська плата становить: у розмірі 50% в закладах дошкільної освіти, які розташовані в селищі міського типу Клесів, від фактичної вартості харчування в день за попередній місяць; у розмірі 35% в закладах дошкільної освіти, які розташовані в сільській місцевості, від фактичної вартості харчування в день за попередній місяць.

11 дітей, які відвідують заклади дошкільної освіти Клесівської селищної ради, батьки  звільнені від батьківської плати.

          Директори   дошкільних закладів забезпечують координацію процесу організації харчування, закупівлю продуктів,  контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до харчоблоків, організацію харчування дітей, в тому числі дітей пільгових категорій відповідно до вимог чинного законодавства України.

 

Виховний простір освітнього процесу. Поява нових цілей і цінностей в освіті вимагають переосмислення змісту, форм і методів виховання дітей та учнівської молоді.

Діяльність педагогічних колективів була спрямована на виховання гуманіста, патріота, громадянина України, реалізацію завдань Концепції національно-патріотичного виховання молоді, заходів щодо профілактики дитячої безпритульності і бездоглядності, тощо.

Національно-патріотичний напрямок виховної роботи у 2021-2022 н.р. знайшов відображення в проведенні заходів, присвячених знаменним датам та державним святам, тематичних виховних годинах, уроках пам’яті та виконання Обласної цільової соціальної програми національно - патріотичного виховання у Рівненській області на 2021 - 2025 н. р.

Традиційними в закладах освіти є заходи щодо відзначення Дня знань, Дня захисника України та Дня українського козацтва, Дня Гідності  та Свободи,  Дня  голодомору та репресій, Героїв Небесної Сотні, уроки мужності, День пам’яті героїв Крут, Дня Соборності України історичні та виховні години, зустрічі з воїнами АТО та воїнами, які брали участь в воєнних діях на території інших держав.

Важливим аспектом формування національно самосвідомої особистості  є виховання поваги та любові до державної мови. Володіння українською мовою  та послугування нею стало пріоритетним у виховній роботі з учнями. 

До Дня української  писемності та мови, що відзначається 9 листопада, в закладах щороку проводяться  цікаві заходи. Учні беруть участь у І (шкільному) етапі Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та  написанні радіодиктанту національної єдності.

Значна увага приділялася моральному вихованню здобувачів освіти. З нагоди Міжнародного Дня людей похилого віку, До Міжнародного дня людей з інвалідністю проведено різноманітні заходи.

Превентивне  виховання учнів та правова освіта реалізовується в закладах через проведення Тижня  правової освіти (листопад), заходів у рамках програми «16 днів проти насильства», Всеукраїнського тижня права у грудні, роботи міністерства,  батьківських зборів, співбесід  для батьків, тематичних виховних годин, зустрічей з поліцейськими  Клесівської громади.

Формування основ здорового способу життя здійснювалося через проведення в закладах Дня здоров’я,  різноманітних спортивних змагань.

Постійно проводилися заходи, направлені на профілактику тютюнопаління, вживання алкоголю, наркоманії: до міжнародного дня відмови від паління рейд «Перерва»; акція «Скажемо СНІДу – ні!»; фотовиставка «Здоровий спосіб життя: Модно! Престижно! Корисно!»; організовувалися тематичні виставки літератури з профілактики тютюнопаління, наркоманії, вживання алкоголю та ствердження здорового способу життя.

У рамках екологічного виховання відбулися трудові екологічні акції з покращання та благоустрою шкільної території. З метою підвищення екологічної культури і свідомості учнів, формування дбайливого ставлення до природи в закладах встановлено контейнери для роздільного сортування пластику, паперу, батарейок (Клесівська гімназія, Карасинська гімназія).

         З 17 березня 2022 року щоденно о 9 .00 започатковано проведення загальнонаціональної хвилини мовчання з метою вшанування  світлої пам'яті, громадянської відваги і самовідданості, сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

       Відповідно до листа відділу освіти Клесівської селищної ради від 8 квітня 2022 №163 «Про проведення І етапу обласного огляду-конкурсу української естрадної пісні «ЮНА ЗІРКА», з метою виявлення, підтримки  талановитої учнівської молоді,  розвитку та популяризації  жанру української естрадної пісні  6 травня 2022 року у Клесівській громаді відбувся дистанційний  огляд-конкурс української естрадної пісні «Юна зірка» серед учнів закладів загальної середньої освіти.

        Участь у конкурсі взяли представники трьох освітніх закладів. За висновками журі переможцями серед закладів загальної середньої освіти громади стали: І місце - Клесівський ліцей, який представляв Клесівську громаду у ІІ обласному  етапі, ІІ місце - Карпилівський ліцей ІІІ місце - Клесівська гімназія.    

6 травня 2022 року відділом освіти Клесівської селищної ради  були підведені підсумки відбіркового етапу Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь обирає здоров’я» (дистанційно).У фестивалі взяли участь 4 команди від закладів загальної середньої освіти  Клесівської територіальної громади. На конкурс були подані  літературно – музично – спортивні композиції, де команди продемонстрували свої вокальні, хореографічні, спортивні, акторські здібності, а також конкурс плакатів та фото, що висвітлюють питання здорового способу життя. Виступи мали агітаційний зміст, а учасники активно пропагували й закликали всіх вести здоровий спосіб життя. Кращою у конкурсі, за оцінкою журі, стала команда Клесівського ліцею, яка посіла І місце і представить нашу громаду на обласному етапі. ІІ місце отримала команда Карпилівського ліцею, ІІІ місце – команда Клесівської гімназії . Клесівський ліцей здобув обласну нагороду у номінації "Найкращий плакат."

З нагоди Дня захисту дітей  та з метою виявлення, пошуку талановитих дітей, стимулювання активності вихованців закладів дошкільної освіти з 23 травня по 1 червня 2022 року у Клесівській громаді  відбувся  фестиваль дитячої творчості  «З Україною в серці» в режимі онлайн.  У фестивалі взяли участь вихованці трьох закладів дошкільної освіти. Фестиваль – конкурс проводився  у трьох номінаціях: «Конкурс  малюнка», «Конкурс  декламування вірша», «Конкурс української дитячої пісні».Найкращою, з чарівним голосочком, у номінації «Українська дитяча пісня» перемогу здобула вихованка ЗДО №3 (ясла – садок) «Веселка» Гаврилюк Сарра (5 років). У номінації «Конкурс  декламування вірша» не було рівних вихованцю ЗДО №4 (ясла – садок) «Дзвіночок» Юркевичу Єгору (5 років), а у  номінації «Конкурс малюнка» журі одноголосно віддало перемогу вихованці ЗДО №3 (ясла – садок) «Веселка»  Мізинець Каріні (6 років). Переможці та учасники фестивалю-конкурсу  нагороджені грамотами Клесівського селищного голови та подарунками.

          3 червня 2022 року у форматі онлайн відбувся фестиваль «Гордість і надія – 2022»- підсумок плідної праці учителів та учнів, відзначення та нагородження найкращих учнів, переможців та призерів олімпіад і різноманітних конкурсів за підсумками 2021 – 2022 навчального року.

 

Розвиток спорту у закладах освіти.  З метою пропаганди розвитку видів спорту в Клесівській територіальній громаді, підвищення якості та ефективності підготовки спортивних ресурсів, впровадження фізкультури і спорту у повсякденне життя учнів, залучення до занять спортом талановитих дітей відділ освіти Клесівської селищної ради започаткував проведення з січня 2022 року у закладах загальної середньої освіти І Спартакіади школярів  «Ми сильні!». У 2021 – 2022 навчальному році Спартакіада школярів мала б проходити протягом  березня, квітня та травня, але через початок воєнних дій І Спартакіада не відбулася.

           З 11 по 15 липня 2022 при закладах загальної середньої освіти організовані спортивні табори відпочинку із денним перебування. До участі у них були залучені і дітки із числа внутрішньопереміщених. Загалом у шкільних таборах  було оздоровлено 240 школярів.

       До Дня незалежності проведений міні - турнір "Шкіряний м'яч" на кубок селищного голови.

 

Забезпечення стану охорони праці та пожежної безпеки в закладах освіти. Питання виконання заходів з охорони праці, пожежної безпеки, безпеки життєдіяльності є предметом обговорення на нарадах директорів закладів освіти  Клесівської ТГ.

У 2021 - 2022 роках відповідальні особи в закладах освіти громади в кількості 6 чоловік пройшли навчання та перевірку знань з питань пожежної безпеки.

Відділом освіти узагальнена інформація щодо потреби в протипожежних заходах закладах освіти громади за наслідками перевірки готовності закладів освіти до нового року. Закладам освіти придбано нові вогнегасники, проведено технічне обслуговування вогнегасників, проведено  заміри опору ізоляції,  доукомплектовано протипожежні щитки та закуплено нові.

В закладах освіти Клесівської селищної ради велика увага приділяється організації проведення навчання та інструктажів з безпеки життєдіяльності учнів; систематично відпрацьовуються та уточнюються плани евакуації учасників освітнього процесу; проводиться робота із профілактики та попередження травматизму,   як під час освітнього процесу, так і під канікулярний час.

Питання техніки безпеки обов'язково вивчаються на уроках інформатики, фізики, хімії, біології, трудового навчання, проводяться інструктажі з учнями під час освітнього процесу та під час проведення позакласних заходів.

           Щорічно у школах проводяться тижні здоров’я.  В дошкільних закладах громади організовується та проводиться Тиждень безпеки дитини та охорони праці. З 23 до 29 травня 2022 був організований та проведений загальнонаціональний тиждень безпеки дорожнього руху.

Стан організації роботи щодо запобігання дитячого травматизму знаходиться на  контролі у відділі освіти, директорів ЗЗСО та ЗДО.

 

Будівництво, капітальні ремонти, енергозберігаючі технології

У 2021 – 2022 навчальному  році  виконано ряд робіт за рахунок залишків освітньої субвенції у сумі  4 280 867,00  грн зокрема:

  • капітальний ремонт приміщення харчоблоку Клесівського ліцею;
  • капітальний ремонт приміщення харчоблоку Карпилівського ліцею,
  • реконструкція внутрішніх вбиралень Пугачської початкової школи Клесівського ліцею,
  • реконструкція внутрішніх вбиралень Карасинської гімназії;
  • поточний ремонт санвузлів Карпилівського ліцею.

 

У 2021 – 2022 навчальному  році  за рахунок залишків освітньої субвенції у сумі   491 753,84    грн придбано:

- інтерактивна панель EdPro в комплекті з програмним забезпеченням;

 - ноутбуки  Acer;

- насос циркулярний Power для Клесівського ліцею

- дошки шкільні магнітно – маркерні

- багатофункціональні принтери Epson (3 шт.) та принтери Canon (3 шт.)

- медичні препарати та дезенфікуючі засоби 

- столи офісні (9 шт.) та стільці офісні (9 шт.)

- послуги підключення до мережі Інтернет

- блоки безперебійного живлення

- інтерактивна дошка Inboard та проектор Acer

У 2021 – 2022 навчальному  році  виконано ряд робіт за рахунок  місцевого бюджету у сумі  278 670,46  грн зокрема:

- послуги поточного ремонту підлоги спортзалу  Клесівського ліцею

- послуги з утеплення частини приміщення стін Клесівського ліцею

- поточний ремонт системи димовидалення Карпилівського ліцею

- поточний ремонт системи опалення першого поверху Клесівського ліцею

- поточний ремонт даху приміщення ЗДО №3 «Веселка».

 

У 2021 – 2022 навчальному  році  за рахунок місцевого бюджету у сумі

605 249,77  грн придбано:

- щити баскетбольні з кільцем Клесівському ліцею

- металеву конструкцію для установки димових труб Карпилівському ліцею

- теплиця Карасинській гімназії

- спортивний інвентар для ЗДО

- спортивний інвентар для ЗЗСО

- акустична система для Клесівської гімназії

- трансформатор тока для Карпилівського ліцею

- акумулятор для шкільного автобуса для Карпилівського ліцею

- торфобрикет Карпилівський ліцей

- кронштейни до проектора (2 шт.)

- техогляд автобуса Клесівської гімназії

- за активну електроенергію.

- ноутбук ASUS ЗДО №3 (ясла – садок)  «Веселка»

- холодильник SAMSUNG ЗДО №3 (ясла – садок) «Веселка»

- фільтр зворотного осмосу для ЗДО №3 (ясла – садок) «Веселка»

- електричний провід СІП для ЗДО №3 (ясла – садок) «Веселка

- системні блоки для ЗДО №3 (ясла – садок) «Веселка

- новорічні костюми для ЗДО №3 (ясла – садок) «Веселка".

- генератор бензиновий для ЗДО №1, 2, 3

- ліжка дитячі ЗДО №1 (ясла – садок) «Дзвіночок»

- утеплювач "Скатна покрівля" для ЗДО №1 (ясла – садок) «Дзвіночок»

- блоки дверні для ЗДО №1 (ясла – садок) «Дзвіночок»

- ялинка для ЗДО №1 (ясла – садок) «Дзвіночок»

- насосна станція ЗДО №5 (ясла – садок) «Малятко»

- багатофункціональний пристрій ЗДО №5 (ясла – садок) «Малятко»  

- м’ясорубка електрична для ЗДО №4 «Дзвіночок»

- електричні кабелі для ЗДО №4 «Дзвіночок».

 

 Моральне та матеріальне стимулювання. Соціальні гарантії

На контролі відділу освіти  питання соціального захисту працівників галузі освіти.  

Відповідно до затверджених кошторисів в першу чергу проводилось фінансування захищених статей: заробітної плати, оплата комунальних послуг і енергоносіїв. Заборгованості по виплаті заробітної плати працівникам освіти не було.

 Рівень доплати за престижність педагогічної праці був фіксованим і складав 20% - максимально можлива доплата.  Педагогічним працівникам, які навчають учнів 1–х класів надбавка за престижність збільшена до 30%.  Виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення педпрацівникам та обслуговуючому персоналу - 100%, щорічна грошова винагорода  педпрацівникам (винагорода по ст. 57) до Дня учителя та Дня дошкілля,  премія одноразова до 8 березня всім жінкам,  премія одноразова обслуговуючому персоналу.  В повному обсязі було виплачено видатки на відрядження.

Здійснювалось  преміювання  педагогічним працівникам, які підготували призерів, переможців олімпіад та конкурсів обласного та всеукраїнського рівнів. Загалом виплачено 84 550 грн. 

  Відділ освіти дотримується своїх зобов’язань щодо надання додаткових відпусток, оплати праці в нічний час, виділяються відповідні кошти на заходи з охорони праці, безкоштовно проводяться медичні огляди працівників закладів освіти.

 

Робота з  апаратом директорів. Щопонеділка директори закладів освіти беруть участь  в апаратних нарадах при голові селищної ради Буйному В. П. Щомісяця для директорів закладів освіти та ІРЦ проходять розширені наради при начальнику відділу освіти, де піднімаються важливі питання галузі освіти згідно плану роботи відділу освіти, за участі голови ради, начальника фінансового відділу.              

              За сприяння  відділу освіти Клесівської селищної ради  21 січня 2022 року був проведений    презентаційний захист стратегій розвитку навчальних закладів Клесівської територіальної громади  "Стратегія розвитку закладу освіти - один з пріоритетних напрямків педагогічного менеджменту".  Директори освітніх закладів Клесівської громади представили стратегії розвитку своїх закладів. Захід пройшов під девізом «Змінюймось! Інакше перестанемо надавати якісні знання».

         9 лютого 2022 року  делегація директорів та заступників директорів освітніх закладів Клесівської громади відвідали Володимирецький ліцей «Колегіум» з метою обміну досвідом та вивчення питання облаштування кабінетів та лабораторій в рамках  Нової української школи.    

         8 лютого в актовій залі селищної ради відбулася нарада – семінар бухгалтерів закладів освіти Клесівської територіальної громади за участі селищного голови Віктора Буйного, начальника фінансового відділу Катерина Бондар, економіста відділу освіти Людмила Тріщук,   бухгалтера відділу освіти Наталія Недовесова.  Начальник відділу взаємодії з роботодавцями  Сарненського районного центру зайнятості Т. Є. Сухарева по відеозв’язку надала консультації з питань  організаційно – кадрової роботи у навчальних закладах освіти.

           З 14 лютого 2022 наради директорів перейшли у режим - онлайн і кардинально змінився план роботи відділу освіти та навчальних закладів.    «У разі  надзвичайної ситуації або війни», Пам’ятка населенню щодо дій у надзвичайних ситуаціях , «Екстрена валіза»,  «Освіта під час війни: виклики, загрози та можливості», «Як діяти роботодавцю при запровадженні воєнного стану?», «Організація освітнього процесу та використання ресурсів закладів освіти Рівненської області в умовах воєнного стану», Завершення навчального року: основні проблеми і шляхи їх вирішення. Кадрові питання.   

             Відповідно до Листа Міністерства і науки України «Про організацію освітнього процесу» та  Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022  було припинено  освітній процес у закладах  дошкільної освіти з оголошенням простою; у  закладах  загальної середньої освіти оголошено канікули на два тижні та продовжили навчання у дистанційній формі,  КУ «Інклюзивно -  ресурний центр» перейшов на дистанційну форму роботи.

Для педагогічних працівників розпочалась інформаційна війна: Робота із  Google Картами

( написання відгуків, прикріплені фотографіями, посиланнями на сайти, де родичі окупантів могли бачити полонених російських солдат).  Пересилання листів – звернень  школам  та садочкам РФ та Білорусії від учителів та вихователів про стан подій в Україні. Приєднання педагогів до ІТ – армії України:- відео «Ні війні!», «Привіт, мій одноліток Росії» - пересилка для шкіл РФ.  Флеш – моби, відео колажі, відео у соціальних мережах для підтримки духу людей та військових. До 9 березня – дня народження Героя символу нації, символу спротиву російській агресії, Т. Г. Шевченка – пости в соціальних мережах.

         З перших днів війни навчальні заклади Клесівської громади  об’єднали свої зусилля заради допомоги постраждалим регіонам, військовим ЗСУ та переселенцям. Таким чином освітяни Клесівської громади почали тримати і надалі  тримають волонтерський фронт!  

        Освітянські колективи: готують м’ясні тушкування та салати, печуть млинці та налисники, випікають пасочки та булочки, ліплять вареники та пельмені; шиють все необхідне для потреб територіальної оборони та для воїнів ЗСУ; збирають, сортують та відправляють гуманітарну допомогу постраждалим регіонам і нашим воїнам; збирають кошти , турбуються і про переселенців нашої громади.

        Вірять у Перемогу і  роблять усе для Перемоги наші маленькі патріоти – вихованці дитячих садочків та учні шкіл: шлють українським військовим теплі побажання й підтримку у своїх малюнках та композиціях,  пишуть листи підтримки воїнам - захисникам, роблять ручні подарунки воїнам ЗСУ; допомагають плести сітки.

        Випускники 9 та 11 класів Клесівського ліцею, Карасинської гімназії приєдналися до челенджу «Замість квітів на останній дзвінок – допоможи солдату ЗСУ. Зібрали кошти на пошиття сумок для мед аптечок. Випускники Карпилівського ліцею приєдналися до челенджу  «Випускний без квітів» та придбали 16 спальних мішків для ЗСУ.

          Благодійна акція «Великодні смаколики": В переддень Великодніх свят велика освітянська родина Клесівської громади об’єднала свої зусилля, для того щоб створити Великодній настрій, для тих, у кого війна забрала нормальне життя:   постраждалим регіонам, військовим та переселенцям у напрямках Донецька, Запоріжжя та Мелітополя.

Благодійна акція "Домашня випічка для Перемоги!" всі смаколики та домашня здоба  доставлена волонтерами у найгарячіші напрямки.

 

       Під час воєнного стану  станом на 1 квітня 2022 – 101 учень закладів загальної середньої освіти Клесівської громади перебували за кордоном, що становить 6 % та 5 учителів; 35 дошкільнят , що становить 8 % від загальної суми дітей. 

       Завершили навчальний рік випускники 2021 – 2022 навчального року у ЗЗСО: 9 клас – 137, з них 1 внутрішньо переміщена дитина та 11 клас: 91 , з них 2 внутрішньо переміщених.

        З 23 квітня ЗДО №2 (ясла – садок) «Ясочка» прийняв 113  тимчасово – переміщених осіб з Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей. За кошти громади організовано утримання та харчування всіх проживаючих у садку.   

         У зв’язку з проживанням внутрішньопереміщених осіб в ЗДО №2 ( ясла – садок) «Ясочка» збільшені кошторисні призначення з місцевого бюджету  у сумі 200 900,00 грн.

         З необхідністю облаштування ПРУ та споруд подвійного призначення  для закладів освіти у червні 2022 року виділені додаткові кошти з місцевого бюджету у сумі  999 000, 00 грн.

Сучасна освіта вимагає докорінного переосмислення стратегії освіти, освоєння прогресивних технологій духовного розвитку особистості, створення умов для розкриття творчого потенціалу дитини.

Наше завдання – продовжити позитивні тенденції розвитку освіти громади та закласти міцний фундамент розпочатих реформ, які вже стали незворотними.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь