A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Актуальна добірка від Державної податкової служби

Дата: 13.06.2023 14:37
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

Платники податків Рівненщини сплатили до місцевих бюджетів 3,3 мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб

За січень-травень 2023 року до платники податків Рівненщини перерахували до зведеного бюджету 4 мільярди 173 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб. Із цієї суми  79 відсотків, або 3 млрд 284 млн грн отримали місцеві бюджети громад.

За словами заступника начальника ГУ ДПС у Рівненській області Зої Хоній, якщо порівнювати показники надходжень ПДФО до місцевих бюджетів в поточному році із надходженнями за аналогічний період 2022 року, то приріст податку на доходи фізичних осіб склав майже 41 відсоток. В абсолютній величині додаткові надходження перевищили 941 млн гривень. 

Нагадаємо, що ПДФО є бюджетоформуючим податком для бюджетів громад, адже його частка в надходженнях до місцевих бюджетів сягає 78 відсотків. Тож розвиток громад безпосередньо залежить від відповідального ставлення роботодавців до офіційного працевлаштування працівників та своєчасного перерахування податків із заробітної плати.

 

Податкова знижка: яким умовам повинні відповідати договори на отримання кредиту для придбання житла для отримання платником податку права на включення суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом?

Згідно із п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, - документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку - резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів - фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

Іпотечний житловий кредит - фінансовий кредит, що надається фізичній особі банківською чи іншою фінансовою установою відповідно до закону строком не менш як на п’ять повних календарних років для фінансування витрат, пов’язаних з придбанням квартири (кімнати) чи житлового будинку (його частини) або будівництвом житлового будинку (його частини), що надаються у власність позичальника, з прийняттям кредитором такого житла (землі, що знаходиться під таким житловим будинком, у тому числі присадибної ділянки) у заставу (п.п. 14.1.87 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Враховуючи положення ПКУ право на податкову знижку щодо сплачених за іпотечним кредитом процентів мають платники податку, в яких договори на отримання кредиту на придбання (будівництво) житла відповідають одночасно наступним умовам:

     у кредитному договорі має бути зазначено, що його видано на придбання (будівництво) житла, яке приймається кредитором у заставу;

     до кредитного договору в обов’язковому порядку має бути укладений договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується, який є невід’ємним доповненням до такого кредитного договору;
     договір іпотеки (застави) обов’язково має бути нотаріально посвідченим;
     кредит має бути отриманий від банку;
     договір про іпотечний кредит укладено на термін не менше, ніж 5 років.

Більше про податкову знижку - за посиланням:

https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2022/podatkova-znijka-dlya-fizichnih-osib/ .

 

Платники єдиного податку Рівненщини  спрямували до місцевих бюджетів майже 423 млн грн

Суб’єкти господарювання Рівненщини, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, упродовж січня – травня  поточного року сплатили до місцевих бюджетів області 422,9  млн грн єдиного податку. 

За словами заступника начальника ГУ ДПС у Рівненській області Зої Хоній, порівняно з аналогічним періодом минулого року сплата єдиного податку збільшилась на 7,7  млн гривень.

Значна частка надходжень – це внесок фізичних осіб - підприємців. Вони перерахували до бюджетів громад 332,2 млн грн єдиного податку. 

В свою чергу, внесок юридичних осіб становить 56,4 млн грн, а сільськогосподарських товаровиробників – 34,3 млн грн цього платежу.

Нагадаємо, що єдиний  податок у повному обсязі зараховується до місцевих скарбниць та займає друге місце у структурі їх надходжень.

Дякуємо платникам, які  сумлінно сплачують податки та підтримують місцеві громади!

 

Е-паспорт при отриманні послуг в ДПС

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, що податкова служба активно використовує шерінг документів додатку «Дія».

Е-паспорт – це зручно. Відображення Е-паспорту з мобільного додатку «Дія» може застосовуватись під час проведення процедур, пов’язаних з реєстрацією, внесенням змін, видачею документів (відомостей) з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, та надання інших адміністративних послуг.

Е-паспорт платники податків можуть пред’явити замість та без додаткового пред’явлення ID-картки та закордонного паспорта, документів (даних) про реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Також звертаємо увагу, що користувачі Електронного кабінету можуть не тільки авторизуватися, а й підписати електронні документи за допомогою Дія.Підпис.

Дія.Підпис – кваліфікований цифровий підпис, який дозволяє авторизуватися, отримати доступ до послуг податкової онлайн та підписати електронні документи. Отримати послугу Дія.Підпис можна безоплатно через застосунок Дія. Також для підпису доступні «хмарні» КЕП SmartID, Cloud Key, Deposit sign.

Нагадуємо, що згідно із Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» застосування удосконаленого електронного підпису та/або удосконаленої електронної печатки є достатнім.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь