A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Державна податкова служба інформує

Дата: 20.06.2023 09:17
Кількість переглядів: 98

Фото без опису

На Рівненщині громадяни використовують своє право на податкову знижку

За січень-травень 2023 року правом на податкову знижку вже скористались більше двох тисяч жителів Рівненської області, які задекларували 17,3 млн грн витрат.

Загальна сума податкової знижки, яка підлягає поверненню таким громадянам з бюджету, становить 41,2 млн гривень. За наслідками перерахунків вже повернуто жителям області 4,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб.

Найчастіше платники звітували про витрати, понесені на навчання, сплату страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя та відсотків за іпотечними кредитами.

Нагадуємо, що громадяни, які мають право на податкову знижку за наслідками 2022 року, можуть скористатися таким правом до 31.12.2023 включно. 

Рекомендуємо для подання декларації скористатись Електронним кабінетом (https://cabinet.tax.gov.ua/) на вебпорталі ДПС. 

Нагадаємо, що для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи, який доступний в Електронному кабінеті.

 

Увага! Звірку щодо сплати податків можна здійснити в Електронному кабінеті

В ГУ ДПС у Рівненській області запрошують платників податків пройти звірку зі сплати податків. Зокрема, перевірити стан розрахунків з бюджетом громадяни можуть у Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації (податкової адреси) (http://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda), або скориставшись сервісом Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Також звертаємо увагу, що у разі якщо фізична особа – платник податків змінила особисті реєстраційні дані, а саме: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання (податкову адресу) тощо, то такий платник зобов’язаний повідомити контролюючі органи про зміну даних протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання до контролюючих органів Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Форма № 5 ДР)  або Заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта (Форма № 5 ДРП).

Зауважимо, що без оновлення своїх особистих даних фізична особа – платник податків надалі може зіштовхнутися з неузгодженістю при поданні звітності, позбавляє себе можливості вчасно отримувати нагадування від податкових органів щодо обов’язкових податків, зборів (інших платежів) або наявності податкового боргу, що призведе до подальшого нарахування штрафних санкцій.

 

Переконайтесь у відсутності заборгованості перед бюджетом - пройдіть звірку зі сплати податків

Така процедура дасть можливість платникам переконатися у відсутності заборгованості перед бюджетом, а у разі її наявності  – запобігти подальшому накопиченню, вчасно сплативши борг. Зокрема, податківці запрошують на звірку громадян, які є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та плати за землю, оскільки за цими платежами  53 тисячі фізичних осіб заборгували  бюджетам громад Рівненщини більше 74 млн гривень.

Звертаємо увагу, перевірити стан розрахунків з бюджетом громадяни можуть у Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації (податкової адреси). Але, враховуючи виклики сьогодення, радимо скористатись електронними сервісами податкової служби.

Зокрема, у приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника).

Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

 

Запитували-відповідаємо

Чи застосовують РРО підприємці – платники єдиного податку 2 групи при реалізації технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту на території села, селища?
 Фізичні особи – підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО), але мають застосовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій при реалізації технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів на території села, селища, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів).
 Водночас, РРО та/або ПРРО застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов:
      така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;
      такими фізичними особами – підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема, через Інтернет;
      сільськими, селищними, міськими радами прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села, селища РРО та/або ПРРО.
 Разом з тим, у разі перевищення вказаного граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій фізичні особи – підприємці зобов’язані в місячний термін з дати перевищення зареєструвати та проводити розрахунки з застосовуванням РРО та/або ПРРО.  Крім того, такі суб’єкти господарювання зобов’язані вести облік товарних запасів з відображенням інформації про їх надходження та вибуття.

Детальніше – за посиланням https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=38870

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь