A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Новини Державної податкової служби

Дата: 14.08.2023 15:45
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

Реєстрація програмного РРО -  лише 4 кроки

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що для встановлення суб'єктами господарювання програмних реєстраторів розрахункових операцій необхідно здійснити такі кроки:  

1. Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (КНДЕП ІДД ДПС України видає безкоштовно).

2. Завантажити та встановити з веб-порталу ДПС України програмне забезпечення на будь-який зручний пристрій, який є в наявності. ПРРО від ДПС можна інстальовувати на різні операційні системи:Windows, Android,iOS або працювати через web-версію. Посилання для завантаження: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro

3. Подати через Електронний кабінет платника заяви для реєстрації торгової точки,  ПРРО та касирів:

- для реєстрації торгової точки в приватній частині кабінету потрібно створити та заповнити електронний документ Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма № 20-ОПП, код форми J/F1312002);

- для реєстрації  ПРРО потрібно заповнити Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій (форма № 1-ПРРО, код форми J/F1316602)

- для реєстрації касира треба подати Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО) (форма 5-ПРРО, код форми J/F1391801).

Вхід в ПРРО здійснюється за допомогою ключа касира/старшого касира щодо якого суб’єкт господарювання подав Повідомлення за формою 5-ПРРО (J/F1391801) та сертифікату відкритого ключа. Ключ та сертифікат потрібно помістити в одну папку на пристрій з якого буде здійснюватись робота з ПРРО.

4. Ввести товари в ПРРО. Усі чеки фіскалізуються безпосередньо на сервері ДПС. 

Детально ознайомитись з процедурою реєстрацією ПРРО можна за посиланням:  https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha

 

Для отримання консультацій щодо встановлення ПРРО платники можуть звернутися за телефоном “гарячої лінії”  ГУ ДПС у Рівненській області (0362)692-628 або до Центрів обслуговування платників.

Нагадуємо, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон), зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону.

На Рівненщині програмні РРО користуються популярністю у субʼєктів малого підприємництва

В ГУ ДПС у Рівненській області інформують, що станом на 01.08.23 року платники податків Рівненщини використовують у своїй діяльності 13673 РРО/ПРРО, зокрема юридичні особи – 2230,  фізичні особи-підприємці – 11443.  Із загальної кількості касової техніки — 6122 одиниць становлять РРО, решта – 7551 –  це програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО).

При цьому  суб’єкти господарювання надають перевагу використанню саме ПРРО. Так, за сім місяців поточного року платники зареєстрували 3057 РРО/ПРРО, з яких 67% - це програмні РРО. 

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які планують використовувати реєстратори розрахункових операцій, що завантажити безкоштовне програмне забезпечення ПРРО від ДПС можна на  вебпорталі служби (http://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/).

Звертаємо увагу, що з 1 жовтня 2023 року  в разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» .

У разі виникнення питань щодо застосування ПРРО – звертайтесь до Центрів обслуговування платників або за телефоном «гарячої лінії» (0362) 692-628.

 

Здійснюєте діяльність за допомогою соцмереж – державна реєстрація обов’язкова

В ГУ ДПС у Рівненській області інформують суб’єктів господарювання, якщо платників податків займаєтеся продажами товарів чи наданням послуг, майте на увазі, що державна реєстрація обов’язкова. Адже це – передумова початку здійснення господарської діяльності.

Звертаємо увагу, що відсутність держреєстрації призводить до притягнення до адміністративної (ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та, в певних випадках, до кримінальної (ст. 201 Кримінального кодексу України) відповідальності.

На сьогодні значна кількість громадян нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, що є прямим порушенням встановлених законодавством вимог. В результаті, це призводить до:

- здійснення господарської діяльності без державної реєстрації;

- використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин та відсутності мінімальних соціальних гарантій;

- виплати заробітної плати «в конвертах»;

-продажу товару, який придбаний без документів, або імпортований без офіційного митного оформлення;

- непроведення розрахунків через РРО/ПРРО;

-проведення розрахунків через банківські картки фізичних осіб;

- ухилення від сплати податків тощо.

Враховуючи глобальну цифровізацію, використання соціальних мереж, зокрема, Facebook та Instagram, стало потужним маркетинговим інструментом, який став досить популярним серед громадян для дистанційного продажу товарів або надання послуг. Проте більшість таких продавців нехтують обов’язком реєстрації підприємницької діяльності, ухиляються від сплати податків, а розрахунки проводять через банківські картки фізичних осіб, що заборонено законодавством.

Зауважимо, що кожен такий випадок досліджується та перевіряється працівниками податкових органів, а у випадку підтвердження – вживаються заходи відповідного реагування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь