A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Квітне барвами природи одяг рідного народу

Дата: 19.05.2016 17:04
Кількість переглядів: 894

      Кожен народ має своє неповторне індивідуальне обличчя як у духовній культурі, так і в побуті. Індивідуальність українців знайшла своє самобутнє відображення і у традиційному народному одязі – вишиванці. Як шотландський кельт, грузинська черкеска чи індійське сарі, українська сорочка-вишиванка є знаковим національним одягом. 

      З незапам’ятних часів елементом вишиванки був прикрашений національний одяг. Люди вірили, що сорочка була провідником магічної сили, прихованої у людини., тому що безпосередньо облягала її тіло, оберігала від холоду і від злого ока.

      Вишиванка також виконувала оберегову  функцію, вишивали колір, або смужку, яка облягала шию, манжети рукавів та поділ сорочки, щоб людина була захищена з усіх боків. Особливою силою наділена сорочка, вишита матір’ю. Вона оберігала від зла, служила згадкою про рідний дім, нагадувала про тепло материнських рук і любов матері, яку вона вклала у кожен візерунок, вишиваючи довгими вечорами.

      Вже 10-й рік поспіль, починаючи з 2006 року, в Україні відзначають поки ще не офіційне народне свято – Міжнародний день вишиванки.

      Українці всього світу одягають вишиті сорочки, демонструючи свою духовну єдність.

      Цього року до акції «Одягни вишиванку» приєдналися і вчителі та учні Клесівської ЗОШ І-ІІ ст..

      Барвисте розмаїття орнаментів тішило погляд: школярі одягнули вишиті сорочки, дівчата прикрасили зачіски стрічками та віночками. Із словами підтримки та вдячності звернувся цього дня до шкільного колективу голова об’єднаної Клесівської громади Гринник Василь Федорович. Адже одягнувши національний одяг ми показуємо свою єдність,   не забуваємо, цінуємо  і продовжуємо свою історію, переймаємо у спадок усю любов і силу предків. Особливо важливо пам’ятати про це українцям тепер, коли підступний і жорстокий ворог робить усе, щоб посварити, роз’днати нас, відібрати мову, рідну землю. А коли ми єдині і сповнені любові до своєї Батьківщини, ми непереможні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь