A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

ДО ВІДОМА ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ

Дата: 25.04.2017 17:11
Кількість переглядів: 2475

ДО ВІДОМА ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ.

       Сарненська об’єднана державна податкова інспекція головного управління ДФС у Рівненській області щодо звільнення від сплати земельного податку фізичної особи повідомляє:

     Відповідно до п.п.14.1.72 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

     Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності (ст.269, ст.270 Кодексу).

     Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п.287.1 ст.287 Кодексу).

     Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п.286.1 ст.286 Кодексу).

     Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст.58 Кодексу (п.286.5 ст. 286 Кодексу).  Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.287.5 ст.287 Кодексу).

     Разом з тим, на підставі положень п.281.1 ст.281 Кодексу від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи  (I-III категорія ) .

     Згідно з п.281.2 ст.281 Кодексу звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п.281.1 ст.281 Кодексу, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

     для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

     для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

     для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

     для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

     для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

     Слід зазначити, що до переліку видів земельних ділянок щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

     При цьому фізична особа, яка належить до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, отримує таке право лише після оформлення права власності на земельну ділянку у законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру.

     Зокрема, згідно із ст. 125 Земельного кодексу України зі змінами та доповненнями (далі – Земельний кодекс) право власності на земельну ділянку та постійного користування земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

     Статтею 126 Земельного кодексу встановлено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України від 1 липня 2004 року № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон № 1952).

     Державна реєстрація прав проводиться на підставі, зокрема державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом; рішень судів, що набрали законної сили; інших документів, що підтверджують виникнення, перехід, припинення прав на нерухоме майно, поданих органу державної реєстрації прав разом із заявою (ст. 19 Закону № 1952).

      Згідно п.281.3 ст.281 Кодексу від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

        Відповідно до п.281.4 ст.281 Кодексу  Якщо фізична особа, визначена у пункті 281.1 цієї статті, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання / зміну земельної ділянки для застосування пільги.

       Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву.

     Для отримання пільги щодо сплати земельного податку фізична особа повинна подати до контролюючого органу (САРНЕНСКОЇ ПОДАТКОВОЇ ІНСПЕКЦІЇ) за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право такої особи на пільгу (паспорт,реєстраційний номер облікової картки платника податків (код), пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (І-ІІІ категорія), посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інваліда війни», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Члена сім’ї загиблого» тощо).

    Додаток: зразок заяви про надання пільги

 

            Для відома

            Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування - не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

            Нормативно грошова оцінка      для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, встановлюється для кожного населеного пункту.

            Наприклад,  при середній вартості 80,37 за 1 кв.м.,  нормативно грошова оцінка  за 1 га складає в сумі 803700 грн.

            При мінімальній ставці 0,1 %- плата за 0,25 га становить 200,93 грн. (803700*0,25*0,1%).

            При максимальній  ставці 1 %- плата за 0,25 га становить 2009,25 грн. (803700*0,25*1%).

           Нормативно грошова для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари в межах населеного пункту встановлюється для кожного населеного пункту.

Наприклад,  при середній вартості 1,54 за 1 кв.м.,  нормативно грошова оцінка  за 1 га складає в сумі 15400 грн.

            При мінімальній ставці 0,3 % - плата за 1 га становить 46,20 грн. (15400*0,3%).

            При максимальній  ставці 1 %- плата за 1 га становить 154,00 грн. (15400*1%).           Ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, встановлюється для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі  по області.

          Ставки податку за земельні ділянки встановлюють сільські, селищні, міські ради.

          Нормативно грошова оцінка для  ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту встановлюється в розмірі одиниці площі ріллі по області – 31406 грн.

        

При ставці 0,3% - плата за 1 га ріллі, сіножаті та пасовищ становить 94,22 грн. (0,3%*31406)

При ставці   1% - плата за 1 га ріллі, сіножаті та пасовищ становить 314,06 грн. (1%*31406)

 

Зразок заяви про надання пільг


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь