Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Сьогодні, 3 лютого, День народження Олексія Поліщенка

Дата: 03.02.2024 10:55
Кількість переглядів: 86

 

Народився 03 лютого 1994 року в селищі Клесів. Мама Галина виховала п’ятеро синів, з яких Олексій був четвертою дитиною. Батько помер у 43-річному віці. Маленькому Олексію тоді було лише 9 років, а найменшому братику Григорію – 4. Тому з дитинства був надійним помічником і у догляді за братиком, і по господарству. Найбільшим хобі, як і у більшості однолітків, був футбол. Любив також фільми про війну та військових. Через це друзі називали його Джоном або Американцем. Та й сам неодноразово казав рідним, що хоче стати військовим. Тож, отримавши повістку, не вагаючись став на захист рідної землі. Такий і закріпився за ним позивний – «Джон».

Після закінчення Клесівської ЗОШ І-ІІ ступенів-ліцею вступив до Сарненського ВПУ-22. Працював на сезонних роботах в Україні та за кордоном. По житті був доброзичливою людиною і неабияким жартівником, та до всіх справ ставився виважено, обдумував кожен крок. У шлюбі з дружиною Яною виховували двох донечок – Софію та Анну.

Перебуваючи на службі, постійно підтримував тісний зв’язок з рідними. Часто переписувався з доньками, телефонував. Нині ж дівчатка навідуються до татової кімнати в будинку бабусі, розглядають речі й фото. Найменша, Анна, любить приміряти татусевий бушлат. Каже, що тато, як сонечко. Тому зробила йому «сонечко» і поклала біля фото.

Побратими Олексія розповідають, що він був дуже позитивним і дружелюбним. Олег родом з Донецька, Юрій – з Сарн. А познайомилися всі в Рівному. Військові навчання проходили на Рівненщині та Дніпропетровщині, а далі – фронт, лінія вогню.

- З перших днів ми були разом, у ПЗРК(переносний зенітно-ракетний комплекс – авт.,), потім вже розформували. Олег пішов до медиків, а ми з Олексієм лишилися. – розповідає військовий Юрій. Перед виїздом з Рівного, розділили і їх. Коли потрапили на передову «Джон» прикривав артилерійську батарею Юрія. Бо знаходилися в одному районі. Каже, що Олексій сприймав усе з гумором.

-Одного разу «Джон» подзвонив і сказав: «бери пелюшки і їдь сюди». Бо вони, ПЗРКшники, чекали нас, прикривали в бою артилерію від авіації… Через тиждень Олексія не стало.

- Перед тим його бачив, він про відпустку домовлявся. А тут по рації передали, що є «200». Думав хто, не знав ще. – згадує про тодішні події побратим Олег - Заїжджаю, а там же ж обстріли. Я закинув його на шию і біг. Шок. Всі в напрузі. Як не боятися, всі бояться… Коли вивіз з населеного пункту, де він загинув, і почали впізнавати, лише тоді я дізнався хто це.

- Надсилає голосове «Американця вже немає…» - додав побратим Юрій.

Так, на Запоріжжі, захищаючи країну від рашистської навали 14 червня 2023 року загинув 29-річний воїн Олексій Поліщенко. Провести захисника останньою земною дорогою зібралися родичі й друзі з різних куточків країни, а також бойові побратими, односельчани.

Попрощалися із захисником 18 червня 2023 року у Свято-Благовіщенському соборі селища Клесів, а поховали з військовими почестями на кладовищі в с.Клесів.

Вічна пам’ять, слава і шана нескореному воїнові Олексію! 

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь