A A A K K K
для людей із порушенням зору
Клесівська територіальна громада
Рівненська область, Сарненський район

Клесівській ОТГ 2 роки: період розвитку та становлення

Дата: 02.11.2017 17:36
Кількість переглядів: 1629

Фото без опису Перша Серпнева конференція педагогічних працівників у Клесівській ОТГ   

         8 жовтня селище Клесів відсвяткувало своє 115-річчя, а об’єднаній громаді 6 листопада виповниться лише 2. Проте, за короткий проміжок часу свого існування, як для історичних масштабів, Клесівська ОТГ стала вдалою, яскравою вітриною реформи децентралізації, що розпочалася з ухвалення 5 лютого 2015 р. Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Відтепер ради, що об’єдналися, мають значно більші повноваження та фінансову спроможність, а також реальну можливість показати себе не лише на словах, а й у дії. Вони несуть відповідальність за результати своєї діяльності  перед людьми, а за її законність – перед державою.

       До складу цієї громади, яка була створена в числі перших не тільки на Рівненщині, а й в Україні, ввійшли Клесівська селищна, Карпилівська та Карасинська сільські ради. Чисельність населення в громаді, станом на 1 січня 2017 року становила 10532 особи.

       Перші вибори відбулись у жовтні 2015 року. З того часу зроблено чимало і, в першу чергу, варто сказати про бюджет громади. Клесівська ОТГ єдина в області, яка не отримує з державного бюджету базової дотації, і, натомість, не віддає до держбюджету реверсної. Річний обсяг бюджету рад, що об’єдналися, становив у 2015 році 10724,3 тис. грн, а в 2017 - 64361,2 тис. грн. Щоправда, у 2015 році до бюджетів рад не надходила ні освітня, ні медична субвенції та додаткова дотація з державного бюджету, так як заклади освіти та охорони здоров’я утримувалися з районного бюджету. Питома вага власних доходів у загальному обсязі бюджету громади становить 44.2 %. У 2016 році обсяг власних доходів загального фонду бюджету ОТГ зріс порівняно з фактичними надходженнями 2015 року до бюджетів рад, що об’єдналися на 17 957,4 тис.грн або на 383,9 %. В розрахунку на одного жителя власні доходи збільшилися з 447 грн до 2165 грн ( в 4,8 рази). Якщо порівняти фактичні надходження на одного жителя за 9 місяців 2016 і 9 місяців 2017 року, то вони зросли з 1587 грн до 2120 грн або на 33,6 %.

          Кошти, що надходять до селищного бюджету, першочергово направляються на фінансування захищених статей видатків(виплата заробітних плат працівникам бюджетних установ, придбання медикаментів, продуктів харчування, розрахунки за комунальні послуги та енергоносії, виплату допомог тощо), що становить близько 85% від загального обсягу бюджету ради.

          Держава виконує свої зобов’язання в частині надання фінансового ресурсу на формування інфраструктури ОТГ. За 2016-17 роки Клесівська селищна рада отримала такий ресурс в сумі 13052,7 тис.грн. Однак, щоб використати ці кошти апарату ради необхідно було підготувати проекти, отримати на них позитивні висновки обласної державної адміністрації та Міністерства регіонального розвитку. Так за 2016-17 роки було підготовлено 18 проектів, що дало можливість у 2016 році освоїти дані кошти в повному обсязі в сумі 7920,0 тис.грн, а у 2017  році,  на суму отриманого ресурсу в розмірі 5132,7 тис.грн отримані відповідні погоджувальні висновки і вже проводяться роботи й процедури закупівель з метою їх повного використання.

        За словами Клесівського селищного голови Василя Гриника, в першу чергу  виконавчий комітет та апарат селищної ради взялися за вирішення болючих питань у галузі житлово-комунального господарства. Так у 2016-17 рр за рахунок коштів Міністерства екології, обласного та селищного бюджетів, здійснюється реконструкція очисних споруд та здійснено ремонт лінії електропередач по вул..Зелена в смт.Клесів. Також для комунального підприємства «Клесівводоканал» придбано сміттєвоз та 50 сміттєвих баків, трансформатор, генератор. До кінця поточного року буде придбано грейдер, трактор з навісним обладнанням та устаткування для проведення ямкового ремонту доріг.

Фото без опису

           Укладені договори на облаштування 4 зупинок громадського транспорту.

          Вцілому за 2 роки на зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства спрямовано близько 5892,1 тис.грн.

          Важливим напрямком діяльності громади є належне утримання комунальних закладів соціально-культурної сфери, яких в громаді налічується 26. На ці заклади 2016-го використано 35512,7 тис.грн та планується використати в 2017 – 53922,2 тис.грн, зокрема: освіти – 67858,9 тис.грн, культури – 7180,2 тис.грн, охорони здоров’я – 13915,9 тис.грн, фізичної культури і спорту – 479,9 тис.грн.     

         На території громади функціонують дві юридичні особи: КЗ «Клесівська районна лікарня» та КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги», якому підпорядковуються 4 ФАПи та 2 Амбулаторії.

             Видатки на утримання закладів медичної галузі у 2016 роки і очікувані у 2017 році становитимуть 12443,3тис. грн. Крім поточного утримання закладів, був облаштований закритий навіс для зберігання твердого палива для лікарні, а для ФАПів закуплені: сумки фельдшера, дозатори глюкометри, ростоміри з механічною вагою, бактерицидні лампи, сумки-холодильники, штативи та ін..

            Має громада і місцеву пожежну команду з 11 чоловік. Загальна сума, спрямована на забезпечення діяльності закладу, за 2016-17 рр становить близько 1 547,2 тис. грн. Нещодавно для команди у приміщенні пожежної частини облаштували душову кабіну та встановили бойлер. На рік раніше – капітально відремонтували дах, грубку та придбали пожежно-рятувальне оснащення.

          На виконання програм, затверджених селищною радою ( План (Програма) соціально-економічного розвитку Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області; Програма соціального захисту населення Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області; Програма по утриманню водопровідно-каналізаційних мереж населенних пунктів Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області; Програма по благоустрою населенних пунктів Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області; Програма проведення культурно-масових заходів, відзначення знаменних та пом'ятних дат по Клесівській селищній раді Сарненського району Рівненської області; Програма розвитку фізичної культури і спорту на території Клесівської селищної ради; Програма будівництва, реконструкції, ремонту доріг комунальної власності та загального користування місцевого значення і утримання вулиць на території Клесівської селищної ради; Програма забезпечення містобудівною документацією населених пунктів на території Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області) використано у 2016 р – 10456,1 тис.грн та планується використати у 2017 р – 8634,6 тис.грн.  

         Зокрема, на виконання Програми соціального захисту населення у бюджеті Клесівської селищної ради за 2016-17 роки надано та планується надати до кінця поточного року матеріальних допомог на лікування, поховання, учасникам ВВВ та АТО на загальну суму 269,2 тис. грн.

          Також була надана субвенція із селищного бюджету районному бюджету Сарненського району на утримання КЗ «Сарненська центральна районна лікарня», який надає вторинну медичну допомогу жителям Клесівської селищної ради (в тому числі на виплату заробітної плати працівникам) у 2016 році – 500,0 тис.грн., у 2017 році – 1253,9 тис.грн.   

       Окрім медичної субвенції була надана інша субвенція районному бюджету: на утримання працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які обслуговують населення громади; на виконання районної Програми щодо здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян та забезпечення пільгового проїзду учнів до місця навчання і додому; на утримання Трудового архіву; на оплату праці працівникам Сарненського районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту; на виконання районної програми «Діти Сарненщини на 2016-2020 роки», а саме на забезпечення дітей віком старше трьох років, хворих на фенілкетонурію, спеціальними сумішами для лікувального харчування та дітей хворих на епілепсію протисудомними препаратами на загальну суму у 2016 році – 586,8 тис.грн. у 2017 році – 726,5 тис.грн.

          Також  з селищного бюджету  профінансовано обласному бюджету інші субвенції на оздоровлення пільгової категорії дітей Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області в сумі 50,0 тис.грн. та комунальному закладу “Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Рівненської обласної ради для поточного ремонту автомобіля Клесівського пункту постійного базування Peugeot Boxer в сумі 11,0 тис.грн.

            За рахунок  ресурсу, який спрямований на утримання закладів й виконання програм, об’єднаною громадою, з метою створення належних умов для проживання населення, перебування вихованців в дитячих навчальних закладах, навчання дітей в загальноосвітніх установах, проведення дозвілля для дітей і молоді та зміцнення матеріально-технічної бази всіх комунальних закладів на протязі двох років об’єднання вдалося зробити чимало.                                                                          

с. Карпилівка

          Доволі багато позитивних змін відбулося у селі Карпилівка, де проживає 2356 чоловік і старостує Ганна Карпець, яка завжди в курсі усіх подій та обставин.

             Чи не наймасштабніші роботи виконали у Карпилівській ЗОШ I-IIІ ступенів:

 - замінили всі вікна і частково двері на енергозберігаючі;

- провели реконструкцію (заміну) даху;

- ремонт актової зали, спортзалу, крила молодших класів ( за участю персоналу та батьків );

- провели реконструкцію котельні із заміною двох котлів та обладнали системою опалення майстерню;

- провели масштабні роботи для функціонування внутрішніх вбиралень;

- під’єднали до мережі Інтернет.

          Для забезпечення належного надання освітніх послуг на даний заклад було придбано:

  • 15 антисколіозних парт, 75 змінних стільниць для парт та стільців;
  • 10 швейних побутових машин з електричним приводом;
  • 6 металокерамічних дощок;
  • 6 комп’ютерів та 1 принтер;
  • 6 телевізорів;
  • 2 кабінети(географія, хімії); 
  • 2 демонстраційні столи (хімічний та фізичний);
  • 1 інтерактивний мультимедійний комплекс;
  • 8 наборів плакатів для навчальних кабінетів;
  • радіосистему.

         У планах для школи побудова закритого навісу для зберігання твердого палива.  Директор школи Володимир Галушко пишається оновленим закладом, який сьогодні із задоволенням відвідує 455 учнів.

        У місцевому дитячому садочку «Дзвіночок» у 2016 році відкрили 4 групу. Тепер дошкільний заклад відвідує понад 70 дітей. Провели поточний ремонт туалетних кімнат та каналізаційної системи, у харчоблоці встановили нову витяжку, яка до цього була відсутня взагалі. Завершили заміну вікон на енергозберігаючі. Придбали принтер, електронні ваги, бензопилу та бензотример. Під’єднали заклад до мережі Інтернет. У найближчій перспективі – заміна даху.

        В цьому ж таки приміщенні знаходиться амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Для надання медичних послуг жителям, селищною радою було передано автомобіль.

          В оновленому вигляді зустрічає своїх відвідувачів Будинок культури, в якому замінили дах. Для покращення умов організації та проведення дозвілля у заклад придбали ноутбук, баян та музичну апаратуру: світлоприлади, ревербератор, мікрофони, портативну акустичну систему, мікшерний пульт. Під’єднали заклад до мережі Інтернет. Придбали сценічні костюми та меблі за рахунок платних послуг.

          Побудували мережу зовнішнього електропостачання житлового масиву по вул..Миру. В стадії виготовлення  проектно-кошторисна документація (ПКД) на будівництво мережі зовнішнього електропостачання житлового масиву по вул..Яблунева. Виготовлено ПКД на капітальний ремонт дороги по вул..Радянська в межах ж.б №1 - №46 та ж.б №46 - №121.

           Проведено поточний ремонт вулиць та відсипано відрізок узбіччя дороги до села.

           Вцілому на вищевказані роботи та придбані товари в с.Карпилівка витрачено 6104,2 тис. грн.

Фото без опису

Карпилівська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Фото без опису

Будинок Культури с.Карпилівка

 

 с. Рудня – Карпилівська

          В даному населеному пункті проживає 513 чоловік, яким надають свої послуги  фельдшерсько-акушерський пункт та Клуб. Навчання 28 учнів початкової ланки здійснює ЗОШ І ступеня. Щоб малечі було тепло і комфортно, замінили покрівлю, вікна та двері на енергозберігаючі. Придбали твердопаливний котел та автономне устаткування до нього. Під’єднали заклад до мережі Інтернет.

           Для забезпечення належного надання освітніх послуг на даний заклад було придбано:

  • 10 антисколіозних парт (забезпечили на 100%);
  • 2 металокерамічні дошки, тобто в кожен клас;
  • набір плакатів для початкової ланки;
  • 2 телевізори (по 1 в кожен клас);
  • ноутбук.

        В приміщенні сільського клубу функціонує група короткотривалого перебування дітей ДНЗ «Дзвіночок» с.Карпилівка, яку відвідують 8 малят. Для них закупили демонстраційний та роздатковий матеріал для забезпечення навчально-виховного процесу.

           У фельдшерсько-акушерський пункт придбано кушетку.

          На стадії завершення Генеральний план села.

          Вцілому на вищевказані роботи та придбані товари по селу Рудня-Карпилівська витрачено 267,5 тис. грн.

Фото без опису

ЗОШ І ст с.Рудня-Карпилівська

 

с. Карасин

          Проживає у селі Карасин 676 осіб, якими опікується староста Світлана Тишковець. У невеличкій будівлі колишньої сільської ради, крім «офісу» старости ( так звикли називати це приміщення односельчани після об’єднання), другий рік поспіль діє група короткотривалого перебування дітей ДНЗ «Дзвіночок». Для 11 діток у приміщенні облаштували дві кімнати.

           Лише після об’єднання, збудована ще в 1956 році, Карасинська ЗОШ І-ІІ ступенів, яку відвідує 85 учнів, почала істотно змінюватися: в школі замінили всі вікна на енергозберігаючі, переробили 5 грубок. В одній класній кімнаті провели масштабний ремонт: стіни та стелю вирівняли гіпсокартоном.

           Для забезпечення належного надання освітніх послуг на даний заклад було придбано:

  • 14 антисколіозних парт та 8 стільниць для парт та стільців;
  • принтер;
  • радіосистему;
  • 4 металокерамічні дошки;
  • 7 наборів плакатів для навчальних кабінетів;
  • 7 телевізорів(тобто в кожен клас);
  • 3 швейні побутові машинки з електричним приводом;    
  • 2 демонстраційні столи (хімічний та фізичний);
  • 1 інтерактивний мультимедійний комплекс;

          В приміщенні ФАПу замінили вікна та двері на енергозберігаючі, переобладнали 2 грубки, а для завідуючої придбали велосипед.

          У Клубі с.Карасин замінили вхідні двері на енергозберігаючі та придбали музичну апаратуру та фотоапарат. Для бібліотеки села здійснено підключення до мережі Інтернет та придбано принтер.   

          Розпочато роботи по виготовленню генерального плану села.

         Вцілому на вищевказані роботи та придбані товари по селі Карасин витрачено 463,5 тис. грн.  

Фото без опису

Карасинська ЗОШ І-ІІ ступенів

 

смт.Клесів

          У селищі Клесів – центрі об’єднаної громади – проживає 4669 осіб, у однойменному селі – 1571.

       Клесівський ліцей за свою 35-річну історію змінював лише назви. Однак, починаючи з минулого 2016 року ситуація істотно змінилася. Були виконані такі види робіт:

- замінили всі вікна і частково двері на енергозберігаючі;

- облаштували підсофітку, провели поточний ремонт водостічної системи та тамбурної частини;

- провели поточний ремонт каналізаційної та водопровідної мереж;

- здійснено поточний ремонт системи опалення із заміною радіаторів;

- облаштовано закритий навіс для зберігання твердого палива;

- частково замінена покрівля;                                          

          Також планується оновлення системи доочистки питної води та встановлення вже придбаного нового твердопаливного котла.

              Для забезпечення належного надання освітніх послуг на даний заклад було придбано:

  • 101 антисколіозну парту, 113 змінних стільниць для парт та стільців;
  • 8 металокерамічних дошок;
  • комп’ютерний комплекс (13 комп’ютерів + проектор);
  • 10 швейних побутових машин з електричним приводом;
  • 3 телевізори;
  • 2 кабінети (географії та хімії);
  • 2 демонстраційні столи (хімічний та фізичний);
  • 1 інтерактивний мультимедійний комплекс;
  • 9 наборів плакатів для навчальних кабінетів;
  • радіосистему;
  • меблі в комп’ютерний кабінет;
  • дитячі сценічні костюми.

        У селищі Клесів діє 3 дошкільні навчальні заклади, в яких теж виконано чимало ремонтних робіт:

  • ДНЗ №2 «Ясочка»: замінили вікна й утеплили фасад, замінили покрівлю, реконструювали котельню із заміною газового котла на твердопаливний, здійснили поточний ремонт двох ганків й систем водопостачання і водовідведення.
  • ДНЗ №3 «Веселка»: завершили заміну вікон на енергозберігаючі, здійснили поточний ремонт коридорів,витяжної та каналізаційної систем кухні із встановленням водомірного вузла, облаштовано закритий навіс для зберігання твердого палива, а також поточний ремонт даху та водостічної системи, частковий ремонт водопровідної мережі.
  • ДНЗ № 4 «Дзвіночок»: майже завершили заміну вікон на енергозберігаючі, провели поточний ремонт котла та котельні, облаштували закритий навіс для зберігання палива.

           Подбавши про забезпечення належного функціонування, для садочків придбали:

- ДНЗ №2 «Ясочка»: принтер, сітка для огорожі, посуд, праску, м’який інвентар, ваги електронні. До кінця поточного року в кухню буде придбано витяжку.

- ДНЗ №3 «Веселка»: дверне полотно, лінолеум, м’який інвентар, електричні конфорки для кухні, принтер, праску, посуд, акустичну систему.

- ДНЗ №4 «Дзвіночок»: принтер, акустичну систему, м’який інвентар, праску, посуд.

        Всі дошкільні установи смт.Клесів, як і решта установ громади, під’єднані до мережі Інтернет. До кінця року планується закупити дитячі столики та стільчики.

        У Міському будинку культури провели поточний ремонт грубки, замінили частину дверей, а також придбали: музичну апаратуру та деякі складові до неї, принтер, виставкові стенди, новорічні костюми  та інші господарські й канцелярські товари.

      Для покращення надання послуг інтернет-центром Публічної бібліотеки селища з wi-fi роздачею, куплено багатофункціональний кольоровий принтер. Поруч із бібліотекою, в одному приміщенні успішно функціонує Клесівська дитяча музична школа, для якої також придбано принтер-сканер, ноутбук та музичні інструменти. Біля приміщення, в якому діють дані заклади, встановили кований паркан.

      Проект «Облаштування вуличного спортивно-ігрового комплексу у смт.Клесів Клесівської селищної ради  Сарненського району  Рівненської області» був відібраний до 8 кращих проектів з 65 поданих на обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад в липні місяці цього року. Загальний бюджет проекту – 154 600,0 грн. З них 100 000 грн згідно результатів конкурсу виділяються з обласного бюджету і 54 600,0 грн. з бюджету Клесівської селищної ради. Даний спортивний комплекс буде встановлений після проведення капітального ремонту парку та стадіону.

         У селищі Клесів 14 жовтня відбулося відкриття пам’ятного знаку воїнам АТО — тим, які поклали своє життя заради майбутнього вільної та незалежної України – Сергію Баранову-Орлу та Ярославу Куришко.

         Незважаючи на те, що багато ресурсів було використано для покращення вище згаданих закладів соціально-культурної сфери, про дороги теж ніхто не забував. Капітальний ремонт дороги провели в по вул.1-го Травня, вул.Меліораторів, а також тротуару по вул.Шевченка. На цій вулиці встановили дощову каналізацію або як її ще називають - дощовий колодязь чи ливнівка. Розпочалися роботи з проведення капітального ремонту тротуару по вул. Центральна ( в межах ж.б №44 – вул..Демократична), по вул. Демократична ( в межах вул..Центральна – Чехова), по вул.Чехова ( в межах вул.Чехова – Шкільна). Також частково проведений поточний (ямковий) ремонт асфальтного дорожного покриття.

        Крім того, виготовлена проектно-кошторисна документація та проведена її експертиза по капітальному ремонту тротуару та вуличного освітлення  вул.Чайковського й тротуару по вул..Шкільній.

            Вцілому на вищевказані роботи та придбані товари в смт.Клесів витрачено   8949,2 тис. грн.

 

Фото без опису

Клесівська ЗОШ І-ІІ ступенів-ліцей

Фото без опису

ДНЗ №2 "Ясочка" смт.Клесів

 

с.Клесів

З початку об’єднання у Клесівській ЗОШ I-II ст., де навчається 221 учень, провели роботи із:

- заміни системи опалення, в тому числі – твердопаливного котла;

- заміни вікон та дверей на енергозберігаючі;

- капітального ремонту чотирьох навчальних кабінетів та коридору;

- добудови внутрішніх вбиралень.

Придбали для школи:

  • 32 комплекти парт;
  • 42 змінні стільниці для парт та стільців;
  • 1 металокерамічну дошку;
  • 5 швейних побутових машин з електричним приводом;
  • 4 телевізори;
  • 1кабінет біології;
  • 2 демонстраційні столи (хімічний та фізичний);
  • інтерактивний мультимедійний комплекс;
  • 7 наборів плакатів для навчальних кабінетів;
  • радіосистему;
  • комп’ютерну техніку та системні блоки в зборі;

           Однак, крім селищного бюджету, чимало робіт в ЗОШ І-ІІ ступеня виконано завдяки спонсорській допомозі ДП «Клесівський лісгосп», громадського об'єднання «Полісся» і батьків.

         Та найбільша гордість - це шкільне лісництво «Сосновий бір» державного підприємства «Клесівське лісове господарство». Учні беруть участь у посадці дерев, виготовляють шпаківні, займаються дослідницькою роботою. Протягом 9-ти років свого функціонування лісництво постійно розвивається та здобуває все нові перемоги. Серед останніх досягнень: кубок управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації за ІІ місце у 10 обласному зборі учнівських лісництв «Майбутнє лісу у твоїх руках»  та дипломом за ІІ місце у обласному конкурсі з експериментально-дослідницьких робіт учнівських лісництв «Майбутнє лісу у твоїх руках»; перше місце в області за експериментально дослідницьку роботу - вирощування сосни звичайної на грунтах, пошкоджених, в результаті видобутку бурштину. Цього року діти вибороли першість в номінації «Екологія і біорізноманіття» в конкурсі «Dream Eko». Завдяки такому цікавому та корисному проведенню часу в навчальному закладі, ще з раннього віку  в дітей прищеплюється почуття відповідальності та любові до рідного краю.

         Не менш важливу роль у життєдіяльності села відіграють клуб та бібліотека, які підключили до мережі Інтернет.  Для них  придбали й принтер. На території закладу для зберігання твердого палива облаштували закритий навіс, а також здійснили поточний ремонт вбиральні та встановили нові ворота.

         Замінили частину дорожнього покриття по вул..Центральна.

      Побудували мережу зовнішнього електропостачання житлового масиву по вул. І.Франка, Котляревського, О.Ворона, Соборності, Журавлинова, С.Баранова-Орла, Незалежності. В стадії виготовлення  проектно-кошторисна документація(ПКД) на будівництво мережі зовнішнього електропостачання житлового масиву по вул..Бурштинова.

       Проведено коригування ПКД по електрифікації житлового масиву по вул..Я.Мудрого, Грушевського та заключений договір на завершення розпочатих робіт.

            Вцілому на вищевказані роботи та придбані товари в с.Клесів витрачено 3996,5 тис. грн.

Фото без опису

Фото без опису

Навчальні кабінети ЗОШ І-ІІ ступенів с.Клесів

Фото без опису

Фото без опису

Вулиця Центральна в с.Клесів

 

с.Пугач

          Маленьке с.Пугач, що має лише три  вулиці, з чисельністю населення – 712 осіб, теж не залишилось без уваги.

          У дитячому садочку №6 «Малятко»:

  • провели реконструкцію(заміну) даху;
  • утеплили фасад;
  • завершили заміну вікон;
  • провели поточний ремонт тепломережі, двох ганків та двох павільйонів;
  • облаштували закритий навіс для палива;
  • замінили лічильник обліку електроенергії;
  • під’єднали до мережі Інтернет.

Для даного закладу було придбано:

  • акустичну систему, телевізор та принтер;
  • м’який інвентар, електротовари та посуд;
  • ваги електронні.

         До кінця поточного року для даного закладу планується придбати фільтр доочистки води.

      У Пугачській ЗОШ І ступеня, де навчається 41 дитина,  замінили дах, лічильник обліку електроенергії, за допомогою батьків переробили 2 грубки, замінили двері та постелили лінолеум, за участю депутатів селищної ради Сергія Шерстюка та Алли Понедільник облаштували огорожу та доріжку. Здійснили також підключення до мережі Інтернет. Як і в решту навчальних закладів громади, відповідно до потреб, придбали:

- 18 антисколіозних парт(100% забезпечення);

- 2 шкільні металокерамічні дошки;

- 3 телевізори( по одному в кожен клас);

- радіосистему;

- набір плакатів для початкової ланки.

        Після довгих років мінімального фінансування питання ремонту ФАПу с.Пугач зрушило з місця. У 2016-у, завдяки небайдужим жителям громади Василю Пехотіну та Сергію Никончуку, які взяли на себе всі витрати, докорінно змінивши все від підлоги до даху. За кошти селищного бюджету було придбано холодильник та лічильник обліку електроенергії.

        Виготовлено робочий проект по будівництву електромереж 0.4-10 кВ в с.Пугач та проводиться його експертиза.

      Завдяки ініціативі батьків дітей села був реалізований проект розвитку територіальних громад із придбання спортивно-ігрового майданчика, який був встановлений  в місцевому парку.

       Вцілому на вищевказані роботи та придбані товари витрачено 1267,4 тис.грн.

Фото без опису

ДНЗ №6 "Малятко" с.Пугач

Фото без опису

Пугачівська ЗОШ І ст

 

 

          На виконання Програми соціального захисту населення у бюджеті Клесівської селищної ради за 2016-17 роки надано та планується надати матеріальних допомог на лікування, поховання, учасникам ВВВ та АТО на загальну суму 269,2 тис. грн.

         Програму та План соціально-економічного розвитку Клесівської селищної ради, виконання яких є основним її завданням, розроблено та ухвалено виконавчим апаратом спільно з депутатським корпусом і виконавчим комітетом та затверджено рішенням сесії селищної ради.

       Пліч-о-пліч із селищною радою над виконанням Програми та Плану плідно працює рада директорів підприємств, підприємці та мешканці громади, завдяки яким виконано багато із запланованого. «Один в полі не воїн» - так кажуть здавна. Знають цю приказку і в Клесівській ОТГ. Тому всю роботу виконують спільно. Одним з таких прикладів є проведення робіт по очищенню та поглибленню меліоративного каналу вздовж вул.Чайковського (В.Пехотін, С.Никончук). А роботи з озеленення території, що прилягає до каналу провело ДП «Клесівське лісове господарство» (Михайло Ониськевич).

Фото без опису

Меліоративний канал вздовж вул.Чайковського, смт.Клесів

         ТзОВ ККНК «Технобуд» разом із Клесівською селищною радою провели капітальний ремонт дорожнього покриття по вул.Торговій, що в смт.Клесів. Причому, рада взяла на себе витрати лише по виготовленню проектно-кошторисної документації, її експертизі, авторському та технічному нагляду. Решту витрат, а це близько 1,5 млн. грн., взяв на себе ТзОВ ККНК «Технобуд».

Фото без опису

Вул.Торгова, смт.Клесів

          Впровадження заходів Програми соціально-економічного розвитку в заклади соціальної сфери в частині зміцнення їх матеріально-технічного стану, покращення умов організації навчально-виховних та культурно-дозвіллєвих заходів, власне спонукає керівників та всіх працівників структурних підрозділів в галузях освіти, культури, медицини, спорту забезпечити гарантовано стабільну роботу відповідно за функціональними обов’язками, насамперед, діючи в режимі розвитку, виконання пріоритетних планових завдань, пошуку нових підходів у реалізації інноваційних проектів, програм тощо.

           З метою управління  закладами соціальної сфери, що є комунальною власністю ради, з 1 липня 2017 року створено   відділ освіти, культури, молоді та спорту. При відділі затверджено міжшкільну методичну раду, основними завданнями якої є методичний супровід навчально-виховного процесу у контексті Концепції Нової української школи.

          Керівники та педагогічні колективи загальноосвітніх навчальних закладів Клесівської селищної  ради  основними завданнями ставлять насамперед навчити дитину вчитися, надати їй можливість здійснювати самостійний пошук і досягати прогресу в індивідуально обраному напрямку; розвивати інтелектуальні здібності дитини; забезпечити дітям можливість набувати навчальних, артистичних, етичних і практичних навичок для успішної майбутньої діяльності в демократичному суспільстві тощо.

          Перемоги учнів на  етапах  Всеукраїнських олімпіад,  в Спартакіадах, фестивалях, конкурсах є результативною роботою співпраці педагога-учня, а в цілому іміджем кожного навчального закладу в забезпеченні якісного навчально-виховного процесу. Серед кращих кращі перемоги за 2016-2017 навчальний рік: диплом, сертифікат та спеціальний приз журі за перемогу у Всеукраїнській олімпіаді екологічних проектів «Дрім-еко» у номінації «Екологія та біорізноманіття» учнів Клесівської ЗОШ І-П ст.Оленіч О. та Бондар О. (вч. Царук Н.М.); друге  місце в обласній олімпіаді з геології та змагань юних туристів команди Клесівської ЗОШ І-П ст..-ліцей (вч. Абрамчук А.Й.); третє місце в обласному етапі олімпіад Шерстюк С. (учениця Клесівської ЗОШ І-П ст..-ліцей) по предметах хімія (вч. Яковенко О.Г.), правознавство (вч. Заболотних М.Д.), третє місце в обласному конкурсі «Перло многоцінне»  у номінації «Публіцистика» учениця Карпилівської ЗОШ І-Ш ст Рагуліна В. (вч. Мартинюк С.Н.), друге місце в обласному конкурсі малюнку  «Охорона праці очима дітей» учень Клесівської ЗОШ І-П ст..-ліцей Заєць Ю. (вч. Гаврилейко С.М.), друге місце в обласному конкурсі експериментально-дослідницьких робіт із природознавства «Юний дослідник» у номінації «Я і природа » учень Клесівської ЗОШ І-П ст. Вознюк М. (вч. Царук Н.М.).; перше місце у номінації   « Вокалісти» в обласному фестивалі-конкурсі патріотичної пісні «Поліська Січ» виборола Ангеліна Гольонко, учениця Карасинської ЗОШ І-ІІ ст.

          Цього року, Почесною грамотою Міністерства освіти і науки  України за сумлінну та бездоганну працю, плідну педагогічну діяльність, досягнуті успіхи у справі навчання і виховання підростаючого покоління нагороджено Абрамчука Анатолія Йосиповича – учителя географії Клесівської загальноосвітньої школи Ι-ΙΙ ступенів – ліцей.

       Вагомий вклад у розвиток культурної сфери нашої новоствореної громади внесли педагоги та вихованці Клесівської дитячої музичної школи. Серед  заслуг – перемоги та призи на обласних( у загальному підсумку за 2016-17 рр здобуто три І, три ІІ та дві ІІІ сходинки) та Всеукраїнських конкурсах(зайняли три почесних других місця на Всеукраїнському конкурсі «Музичний Олімп» у м.Вінниця 2016 та дві І премії на Всеукраїнському багатожанровому мистецькому конкурсі в м.Трускавець 2017). Навчатися музичному мистецтву у цьому році виявило бажання 109 учнів. Філіал школи проводить навчання й для 32 діток сусідньої Вирівської сільської ради.

Фото без описуВикладачі та вихованці Клесівської дитячої музичної школи на Всеукраїнському конкурсі «Музичний Олімп» у м.Вінниця

         Хороший приклад для наслідування показують вихованці Клесівської дитячо-юнацької спортивної школи, про що свідчать численні перемоги на обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Для забезпечення участі в змаганнях спортивних команд усіх населених пунктів громади, на виконання Програми фізичної культури та спорту, для них придбано спортивні костюми та спортивний інвентар.

         Цьогоріч юні спортсмени здобули переможні місця:

-  три перші сходинки на Міжнародному турнірі з жіночої боротьби (м.Хелм, Польща);

- на Міжнародному турнірі у (м.Старгард, Польща) – два І, одне ІІ та два ІІІ місця;

- на Чемпіонаті Європи серед молодших юнаків та дівчат (м.Белград, Сербія)– V місце;

- на Міжнародному турнірі (м.Луков, Польща) – три І та два ІІ місця;

- у Відкритому Всеукраїнському турнірі з вільної боротьби серед юнаків та дівчат 2000-2002 р.н, 2003 -2005 м.Ковель – ІІ та ІІІ місця;

- У зональному чемпіонаті з греко-римської боротьби серед юнаків 2002 -2003 два І місця та V;

- І та ІІІ місця на Всеукраїнському турнірі з вільної боротьби пам’яті СММК І.Перванчука у м.Львів;

- І-у та дві треті сходинки зайняли на Всеукраїнському дитячому турнірі «Поліський килим»;

- ІІ місце на Всеукраїнському турнірі «Орлятко»;

- І, ІІ та ІІІ місце здобули на Відкритому кубку Львова та на Чемпіонаті Рівненської області з вільної боротьби серед юнаків та дівчат;

- на Чемпіонаті області з греко-римської боротьби серед молодших юнаків 2002-2003 р.н., здобули І та ІІ місце.

- І та ІІІ місце на Чемпіонаті області серед молодших юнаків 2002-2003 р.н.

  Світлина від Skumin Sergei. ГО "Фаворит" та КЗ"Клесівська ДЮСШ" на ІХ Міжнародному турнірі з вільної та греко-римської боротьби пам'яті Першого Героя Білорусії В.М.Корвата

 

          Та зупинятися на досягнутому та у подальшому власному розвитку люди не збираються. Клесівська ОТГ, крок за кроком йде вперед. Громада ще зовсім молода, проте має великі та далекоглядні плани.

         У перспективі на найближче майбутнє – реконструкція стадіону та  парку в смт.Клесів, приміщень Міського будинку культури та КЗ «Клесівська ДЮСШ», проведення капітальних та поточних ремонтів доріг на території громади та продовження проведення вуличного освітлення всіх населених пунктів, також покращення якості питної води й ліквідація стихійних сміттєзвалищ. Та і це ще не все, адже час щодня ставить свої нові вимоги та виклики. Головне, що про плани на майбутнє тут говорять з посмішкою та без остраху, адже знають, що завдяки об’єднанню, спільній праці та допомозі жителів громади все обов’язково вирішиться, бо вже сьогодні бачать реальні результати, при тому, у своєму ж селі.

 

 

     Ольга Мартинюк

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь